2015-10-08 16:37:53

Spaudos pusryčiai „Psichikos liga - ar galima pasveikti?"

Maloniai kviečiame Jus į spaudos pusryčius „Psichikos liga - ar galima pasveikti?", kuri vyks š. m. spalio 12 d. 9 val. Sveikatos apsaugos ministerijoje, Vilniaus g. 33, Vilnius. Po pusryčių atidaroma fotografijų paroda, skirta Atviros psichiatrijos mėnesio - rugsėjo 10 (Savižudybių prevencijos diena) - spalio 10 (Psichikos sveikatos diena) renginiams.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad per gyvenimą psichikos sutrikimus bent kartą patiria maždaug kas trečias išsivysčiusių šalių gyventojas. Gydytojai mano, kad žmogus paveldi polinkį susirgti tam tikra psichikos liga, tačiau ar ji atsiras, dažnai lemia nepalankūs psichologiniai bei socialiniai veiksniai. Niekada negalime būti tikri, kad nesusirgsime šia liga, nes nežinome, ar paveldėjome tokį polinkį iš savo protėvių.

Sunkiomis psichikos ligomis, kurios tęsiasi ilgus metus, tokiomis kaip šizofrenija, šizoafektiniai sutrikimai, suserga tik apie 1 procentas gyventojų. Kas atsitinka su kitais ligoniais? Ar nuo psichikos ligos galima pasveikti? Ar sergantis žmogus nebegali gyventi visuomenėje ir dirbti? Ar galime būti tikri, kad liga niekuomet neatsinaujins? Kodėl psichikos ligų taip bijoma? Kaip jaučiasi neįgalūs žmonės, kai susiduria su sveikaisiais? Į šiuos ir kitus klausimus atsakys spaudos konferencijos dalyviai.

Spaudos konferencijoje kviečiami dalyvauti: Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Psichiatrijos klinikos vadovė prof. Virginija Adomaitienė, Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorė Ona Davidonienė, VšĮ Psichikos sveikatos iniciatyva direktorė Nijolė Goštautaitė, VšĮ Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybos direktorė Algė Nariūnienė.

Preliminari programa:

1. Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė - Sveikinimo žodis.

2. Prof. Virginija Adomaitienė - Psichikos ligų gydymas pasaulyje ir Lietuvoje.

3. Ona Davidonienė - Niekada nesakykite niekada. Kodėl susergama psichikos ligomis.

4. Kalba ligoniai.

5. Algė Nariūnienė - Kaip jaučiasi žmogus su psichikos negalia.

6. Nijolė Goštautaitė Midttun - Atviros psichiatrijos mėnuo - žingsnis stigmos mažinimo link.

7. Klausimai-atsakymai.

Pagarbiai

rengėjai Psichikos sveikatos vadybos asociacija

VšĮ „Psichikos sveikatos iniciatyva"