2017-06-13 10:37:37

Lietuva Žmogaus teisių taryboje kvietė šalis atkreipti dėmesį į smurto prieš moteris poveikį valstybių ekonomikai

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija
     Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas

J. Tumo-Vaižganto g. 2, LT-01511 Vilnius
Tel. 870 6 52451, 870 6 52445; el. p. media@urm.lt

2017-06-13

Pranešimas spaudai
Lietuvos nuolatinis atstovas prie Jungtinių Tautų biuro ir kitų tarptautinių organizacijų Ženevoje ambasadorius Andrius Krivas birželio 12 dieną Ženevoje Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos 35-osios sesijos interaktyvaus dialogo su specialiąja pranešėja kovai su smurtu prieš moteris Dubravka Šimonovič metu perskaitė bendrą pareiškimą 54 valstybių vardu.
Pareiškimu atkreipiamas dėmesys į smurto prieš moteris ir mergaites poveikį valstybių ekonomikai. Smurtas prieš moteris ir mergaites turi įtakos valstybių socialiniam ir ekonominiam gyvenimui. Žala siekia apie 2 procentus globalaus BVP. Europos Sąjungoje dėl smurto prieš moteris kasmet prarandama daugiau nei 225 mlrd. eurų. Šalys raginamos rinkti duomenis apie tokią ekonominę žalą siekiant juos panaudoti kaip įtikinėjimo įrankį ir parodyti vyriausybėms, kad investicija į kovą su smurtu prieš moteris perspektyvoje atsipirks.
Pareiškimas tęsia pernykštę Lietuvos ir Čilės Prezidenčių iniciatyvą įvardinti smurto prieš moteris ekonominę kainą ir jų kvietimą imtis veiksmų sprendžiant šią problemą. Šiuo tikslu 2016 m. Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje buvo surengtas valstybių ir tarptautinių organizacijų vadovų susitikimas.

Lietuvos pareiškimas Žmogaus teisių taryboje perskaitytas Airijos, Albanijos, Andoros, Australijos, Austrijos, Belgijos, Bolivijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Bulgarijos, Buvusiosios Jugoslavijos Respublikos Makedonijos, Čekijos, Čilės, Danijos, Estijos, Fidžio, Ganos, Graikijos, Gruzijos, Islandijos, Ispanijos, Italijos, Izraelio, Jungtinės Karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų, Juodkalnijos, Kanados, Kipro, Kosta Rikos, Kroatijos, Latvijos, Lenkijos, Lichtenšteino, Liuksemburgo, altos, Moldovos, Monako, Mongolijos, Nyderlandų, Norvegijos, Paragvajaus, Pietų Korėjos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Slovakijos, Slovėnijos, Suomijos, Švedijos, Šveicarijos, Ukrainos, Turkijos, Vengrijos, Vokietijos bei savo vardu.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas
Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2451
Facebook | Twitter | Flickr | Youtube