2017-06-13 16:01:02

2017 m. birželio 13 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo LVŽS frakcijos pranešimas: „Krašto apsaugos sistemos įstatymo pakeitimai garantuos daugiau skaidrumo Lietuvos kariuomenės aprūpinime"

Birželio 13 dieną, trečiadienį, Seimo plenariniame posėdyje teikiamos Krašto apsaugos sistemos (KAS) organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisos (Nr. XIIIP-800). Pastarųjų įsigaliojimas garantuotų daugiau skaidrumo, viešumo ir atskaitomybės kariuomenės aprūpinimo, ginkluote bei kitomis prekėmis, srityje.
Po didelį visuomenės nepasitikėjimą sukėlusio „auksinių šaukštų" incidento, krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis kartu su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetu (NSGK) suformulavo KAS organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pakeitimus. Taip siekiama centralizuoti KAS pirkimų vykdymą.
Įsigaliojus pakeitimams, turimų padalinių gebėjimai būtų sutelkti į vieną konkretų KAS padalinį, kuris centralizuotai pirktų gynybai reikalingą ginkluotę ir kitas prekes, paslaugas ar darbus. Jis formuotų įsigijimų poreikį, pirkimų planus, viešai dalintųsi informacija ir kontroliuotų pirkimų sutarčių vykdymą.
Pasak NSGK vadovo Vytauto Bako, šie pakeitimai garantuotų kur kas efektyvesnį ir skaidresnį procesą, atsakomybės neišvengiamumą.
„Šioje srityje tiesiog būtini pokyčiai, kadangi KAS aprūpinime jau ne kartą matėme korupcijos ir neskaidrumo apraiškų. Labai svarbus efektyvus ir skaidrus lėšų panaudojimas, jos turi būti leidžiamos tikslingai, informaciją apie tai kas ir kodėl buvo įsigyta turi žinoti ir visuomenė, - sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys V. Bakas. - Turėdami vieną už KAS pirkimus atsakingą organizaciją, galime tikėtis daug efektyvesnės ir skaidresnės veiklos".

Daugiau informacijos:
Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, LVŽS frakcijos narys
Vytautas Bakas, tel. (8 5) 2396555, el. p. vytautas.bakas@lrs.lt