2017-06-16 11:57:36

Lietuva pripažinta asocijuotąja CERN nare

Penktadienis, birželio 16 d. (Vilnius). Europos branduolinių tyrimų organizacijos (CERN) Taryba priėmė Lietuvai palankų sprendimą dėl mūsų valstybės asocijuotos narystės šioje organizacijoje.
Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė sveikina šį CERN Tarybos sprendimą, kaip reikšmingą ir lauktą šalies mokslo ir inovacijų pažangos įvertinimą, atveriantį plačias galimybes mūsų mokslininkams ir verslininkams naudotis pasauline patirtimi, prisidėti prie garsiausių išradimų ir paspartinti ateities technologijų raidą bei ekonomikos augimą.
Šalies vadovė nuolat skatino Lietuvos bendradarbiavimą su CERN - didžiausia pasaulyje mokslo institucija.
Prezidentė praėjusių metų pradžioje lankėsi šioje organizacijoje ir su jos generaline direktore Fabiola Gianotti aptarė Lietuvos partnerystės su prestižine mokslo institucija sąlygas. Netrukus po šio vizito Vilniuje buvo surengta paroda, suteikusi galimybę mūsų šalies žmonėms apžiūrėti CERN dalelių greitintuvo dirbtinį tunelį.
Europos branduolinių tyrimų organizacijoje atliekami unikalūs moksliniai eksperimentai, galintys pakeisti žmonijos ateitį, čia dirba talentingiausi planetos mokslininkai, tarp jų ir Lietuvos atstovai, stažuojasi mūsų dėstytojai ir mokytojai.
Lietuva su CERN bendradarbiauja beveik ketvirtį amžiaus - nuo 1993 metų, vykdo bendrus projektus su Vilniaus, Vilniaus Gedimino technikos, Kauno technologijos, Lietuvos sveikatos mokslų universitetais, lazerių gamintojais „Ekspla" ir „Standa".
Iki šiol CERN turėjo 21 narę ir 2 asocijuotąsias nares. Po CERN Tarybos sprendimo Lietuva tapo trečiąja asocijuotąja nare. Narystė CERN yra tiesiogiai susijusi su naryste Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (OECD), kuri ypatingą dėmesį skiria inovacijoms.
Šiuo metu  40 pasaulio šalių veikia 170 CERN duomenų centrų, kurie sukuria apie 2 milijonus darbo vietų.
Lietuvos narystės CERN sutartis bus pasirašyta Prezidentūroje birželio 27 dieną.
Prezidentės spaudos tarnyba