2017-06-19 10:22:25

Gyventojai nuo greitųjų kreditų bendrovių gręžiasi į bankus

PRANEŠIMAS ŽINIASKLAIDAI

Vilnius, 2017 06 19

Daugiau nei 80 proc. gyventojų, susidūrę su poreikiu pasiskolinti lėšų vartojimui, iš visų kredito įstaigų pirmiausia kreiptųsi į bankus. Į greitųjų kreditų įmones linkę kreiptis vos 3 proc., į kredito unijas – 7 proc. gyventojų. Tai paaiškėjo bendrovei „Spinter tyrimai“ gegužės mėnesį atlikus reprezentatyvų Lietuvos visuomenės nuomonės tyrimą.

Pasak šį tyrimą inicijavusio „Citadele“ banko, tokios gyventojų nuostatos atspindi rinkos tendencijas – bankų užimama vartojimo kreditų rinkos dalis didėja, o paskolų palūkanų kreivė dėl aktyvios konkurencijos slenka žemyn.

„Jau antrus metus iš eilės stebime spartų vartojimo kreditų paklausos augimą, ypač didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Sausio-kovo mėnesiais mūsų banko išduotų vartojimo paskolų portfelis, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų periodu, išaugo beveik 90 procentų“, – sakė „Citadele“ banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Andrius Bernotas.

Pasak A. Bernoto, vartojimo kreditų portfelis auga dėl kelių priežasčių. Pirma, tai lemia bendras ekonomikos ir gyventojų atlyginimų augimas – gerėjantys vartotojų lūkesčiai dėl asmeninės finansinės perspektyvos stabilumo sparčiai augina vartojimo paklausą.

Antra, vis daugiau paskolų gavėjų rinkdamiesi kredito davėją vertina ne tik sprendimo priėmimo greitį, bet ir kitas sąlygas, pirmiausia – bendrą paskolos kainą. Pagal pastarąjį kriterijų bankai yra gerokai konkurencingesni už kitus rinkos dalyvius.

Lietuvos banko duomenimis, vidutinė bankų teikiamų vartojimo kreditų bendros kainos metinė norma 2016 m. buvo 16,8 procento. Tuo tarpu kitų vartojimo kredito davėjų teikiamų paskolų bendros kainos norma tuo pačiu periodu siekė net 78,9 procento.

„Kitaip tariant, skolintis iš banko vartojimo reikmėms vidutiniškai kainuoja beveik 5 kartus pigiau nei imti vartojimo kreditą iš greitųjų kreditų bendrovės. Be to, dėl aktyvios konkurencijos jau kurį laiką stebime bankų išduodamų vartojimo paskolų palūkanų mažėjimą“, – konstatavo A. Bernotas.

Lietuvos banko duomenimis, vidutinė bankų išduotų naujų vartojimo paskolų metinė palūkanų norma 2017 m. balandžio mėnesį siekė 10,91 proc. Tai – 2,1 procentinio punkto mažiau nei prieš metus (13,01 procento).

Bendrovės „Spinter tyrimai“ balandį atliktos apklausos duomenimis, nusprendę imti vartojimo kreditą 83 proc. gyventojų iš visų finansų įstaigų pirmiausia kreiptųsi į banką. A. Bernoto nuomone, tokie rezultatai rodo ir tai, kad gyventojai paskolą pirmiausia traktuoja kaip klasikinę tradicinių finansų įstaigų – bankų – paslaugą.

Lietuvos banko duomenimis, 2016 metais šalies bankai užėmė 62 proc. vartojimo kreditų rinkos. Vartojimo kredito davėjams teko 36 proc., tarpusavio skolinimo platformos operatoriams – 2 proc. šios rinkos.

„Citadele“ banko vartojimo paskolų portfelis 2017 m. kovo pabaigoje sudarė 12 mln. eurų ir buvo 86 proc. didesnis nei prieš metus. Vidutinis banko suteiktos vartojimo paskolos dydis siekė 3990 eurų, vidutinis paskolos terminas – 4 metai.

Apie „Citadele” grupę

„Citadele“ grupė yra valdoma iš Latvijoje, o jos dukterinės įmonės ir filialai veikia Latvijoje, Lietuvoje, Estijoje ir Šveicarijoje. „Citadele“ bankas tvarko atsiskaitymus ir mokėjimus kortelėmis, teikia kreditavimo, investicines, lizingo ir turto valdymo paslaugas, taip pat siūlo daug išskirtinių ir unikalų produktų. „Citadele“ banko vizija – tapti geriausiu finansinių paslaugų teikėju Baltijos šalyse tiek fiziniams asmenims, tiek ir mažosioms bei vidutinėms įmonėms.

Kontaktiniai duomenys:

Rita Simanavičiūtė