2017-06-19 13:23:37

G. Landsbergis: „Demokratinėje visuomenėje negali būti trukdoma partijoms teikti kandidatus į Vyriausiosios rinkimų komisijos narius“

Pranešimas spaudai

2017 m. birželio 19 d.

Praėjusią savaitę Seimo valdančiosios daugumos atstovai įregistravo įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūloma uždrausti savivaldybių tarybų nariams būti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariais. Susidaro įspūdis, kad šis įstatymo pakeitimo projektas yra taikomas specialiai vienam kandidatui – į VRK narius pasiūlytam Druskininkų savivaldybės tarybos nariui Viliui Semeškai.

Atsakydamas į valdančiųjų bandymą argumentuoti, kad TS-LKD kandidatas neturi reikiamos patirties, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis kreipėsi į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį, Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininką Povilą Urbšį, atkeipdamas dėmesį, kad į VRK nuo TS-LKD deleguojamo V. Semeškos sukaupta patirtis stebint ir tiesiogiai dalyvaujant rinkimuose yra ypač tinkama VRK nario pareigoms.

„Turime pažymėti, kad V. Semeška, ne kartą dalyvaudamas vietos savivaldos rinkimuose Druskininkuose ir rinkimuose į Seimą, yra sukaupęs unikalios rinkimų komisijos veiklos ir kandidatavimo patirties, nes gerai žino realias sąlygas tokiose apygardose, kur vietos valdžia intensyviai ir nesąžiningai naudoja turimus administracinius ir informacinius resursus arba daro įtaką vietinių rinkimų komisijų veiklai. Tokia patirtis, mūsų įsitikinimu, būtų labai svarbi naujai VRK principingai vertinant tas ligšiolines rinkimų organizavimo spragas, į kurias iki šiol būdavo žiūrima pro pirštus, ir todėl daugelyje vietų žmonėms kildavo objektyviai pagrįstų abejonių dėl rinkimų kampanijų ir rinkimų organizavimo sąžiningumo“, – sako TS-LKD partijos pirmininkas.

Pasak G. Landsbergio, prisidengiant įstatymų formuluočių spragomis, demokratinėje visuomenėje negali būti trukdoma partijoms į VRK komisiją teikti kandidatus, kurių sukaupta patirtis duotų daug naudos pačios VRK veiklai ir skaidresniam rinkimų organizavimui.

Kontaktams:

Seimo TS–LKD frakcijos