2017-06-19 16:53:49

Viceministras D. Skusevičius: svarbu stiprinti ES ir NATO bendradarbiavimą saugumo ir gynybos srityje

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija

Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas

J. Tumo-Vaižganto g. 2, LT-01511 Vilnius

Tel. 870 6 52451, 870 6 52445; el. p. media@urm.lt

2017-06-19

Pranešimas spaudai

Birželio 19 d. Liuksemburge vykusiame Europos Sąjungos Užsienio reikalų tarybos (URT) posėdyje, kuriame dalyvavo viceministras Darius Skusevičius, aptarti ES Globalios strategijos, ES ir NATO bendradarbiavimo, migracijos, Irako bei terorizmo klausimai.

Aptariant ES globalios užsienio ir saugumo politikos strategijos įgyvendinimą, D. Skusevičius išreiškė Lietuvos palaikymą glaudesniam ES valstybių narių bendradarbiavimui saugumo klausimais, pažymėdamas, kad naujai planuojamos iniciatyvos turi stiprinti ES solidarumą ir vienybę. "Tik daugiau investuodami į Europos saugumą ir gynybą sustiprinsime transatlantinį solidarumą ir tolygiau pasidalinsime našta", - sakė užsienio reikalų viceministras. Kalbėdamas apie atsparumo didinimą D. Skusevičius pastebėjo, kad pirmiausia turime imtis priemonių, didinančių atsparumą ES viduje, o išorėje prioritetas turi būti teikiamas artimai kaimynystei.

D. Skusevičius akcentavo mūsų šalies paramą tolesniam ES ir NATO bendradarbiavimo stiprinimui, ES ir NATO vadovų deklaracijos ir patvirtintų bendradarbiavimo priemonių įgyvendinimui. „Apie ES ir NATO bendradarbiavimo sričių plėtimą būtina galvoti jau dabar, Lietuva suinteresuota glaudesniu ES ir NATO bendradarbiavimu tokiose srityse kaip atsakas į hibridines grėsmes, atsparumo stiprinimas, strateginė komunikacija ir kibernetinis saugumas, jungtinės ES ir NATO pratybos", - sakė viceministras D. Skusevičius.

Aptariant Kuveito ir kitų Persijos įlankos šalių santykių krizę, ES valstybių narių atstovai pastebėjo, kad šis konfliktas gali silpninti tarptautinę kovos prieš ISIS koaliciją ir paveikti antiteroristines operacijas, todėl ES yra pasirengusi tarpininkauti sprendžiant konfliktą. Posėdžio metu taip pat aptarti veiksmai kovos su terorizmu ir terorizmo prevencijos srityse, sutarta formuoti naują strategiją Irakui po Da'esh, aptarta ketvirtoji migracijos partnerysčių pažangos ataskaita.

Prieš prasidedant Užsienio reikalų tarybai, valstybių narių atstovai susitiko su Gruzijos užsienio reikalų ministru Mikheil Janelidze. Diskusijos metu D. Skusevičius pabrėžė, kad Gruzijai reikalinga ES finansinė bei ekspertinė parama įgyvendinant Asociacijos sutartį, svarbu, kad šalyje būtų stiprinamas žiniasklaidos pliuralizmas, konstitucinės reformos eigoje būtų įtraukta visuomenė, atsižvelgta į Venecijos komisijos rekomendacijas. Viceministras ragino ES valstybes nares aktyviau reaguoti į slenkančią Gruzijos teritorijų aneksiją.

Tą pačią dieną, po URT sesijos užsienio reikalų viceministras D. Skusevičius taip pat dalyvaus Rytų partnerystės užsienio reikalų ministrų susitikime, kuriame bus aptariamas pasirengimas lapkričio 24 d. Briuselyje vyksiančiam Rytų partnerystės valstybių vadovų susitikimui.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas

Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2451

Facebook | Twitter | Flickr | Youtube