2017-12-08 12:27:47

Vilniaus savivaldybei pateiktas daugiafunkcio komplekso su futbolo stadionu projektas

Pranešimas spaudai
2017 m. gruodžio 8 d.

Šiandien Vilniaus savivaldybės paskelbtam konkursui buvo pateiktas daugiafunkcio komplekso ir nacionalinio futbolo stadiono preliminarus pasiūlymas. Konsorciumas, kurį sudaro kompanijos „Axis Industries", „Venetus Capital", „Kauno arena", kartu su tarptautine architektų kompanija „Populous" ir lietuviais „Cloud architektai" yra pasiruošęs projektą įgyvendinti už 79,9 mln. eurų, futbolo stadiono kaina sudaro 33,8 mln. eurų.
„Esame 100 procentų pasirengę laiku ir kokybiškai įgyvendinti viešosios ir privačios partnerystės projektą, atitinkantį Vilniaus miesto savivaldybės paskelbto konkurso sąlygas ir tarptautinius reikalavimus stadionams. Suformavome stiprią Lietuvos ir užsienio profesionalų komandą, kuri yra pajėgi daugiafunkcį kompleksą suprojektuoti per vienerius metus, pastatyti per dvejus ir dar 22 metus užtikrinti kokybiškas operavimo paslaugas. Darbus esame pasirengę pradėti nedelsiant, tam tereikia savivaldybės sprendimo", - sakė konsorciumo atstovas Julius Dovidonis.
15 tūkst. sirgalių talpinantis nacionalinis stadionas su futbolo aikšte ir stogu tribūnoms - tik vienas iš daugelio objektų, kuriuos būtina pastatyti pagal paskelbto konkurso sąlygas.
22 hektarų teritorijoje šalia prekybos centro „Akropolis", vietoje dabar stūksančių betono griaučių, ketinama įgyvendinti milžinišką daugiafunkcę infrastruktūrą, skirtą ikimokyklinio ugdymo, neformaliojo švietimo ir sveikatinimo paslaugoms teikti, kultūros, komunikacijos ir informacijos centrui, sporto muziejui, masiniams kultūros ir sporto renginiams. Konkurso rengėjai Ukmergės ir Ozo gatvių sankirtoje numatė ne tik konkrečius daugiafunkcio komplekso objektus, bet ir būsimus jų plotus.
Čia ketinama pastatyti ir 300 vaikų talpinantį darželį, kurio pastato plotas sudarys 3,7 tūkst. kv. metrų, lauko teritorija - 2,3 tūkst. kv. metrų, o kaina - 3,6 mln. eurų.
Neformaliojo ugdymo veiklai skirtas net 56 tūkst. kv. metrų objektas, kuris po savo stogu sutalpins 6 krepšinio aikšteles, rankinio ir futbolo sales, kurių bendras plotas - 7 tūkst. kv. metrų. Čia bus įrengtos 1,7 tūkst. kv. metrų ploto meninės ir sportinės gimnastikos, 500 kv. metrų bokso, imtynių ir fizinio pasirengimo salė. Šiame pastate veiks ir administracinės 1,1 tūkst. kv. metrų patalpos.
Šalia taip pat numatyta įrengti UEFA reikalavimus atitinkančias tris futbolo aikštes, kurių bendras plotas sudarys 32 tūkst. kv. metrų. Taip pat iškils lengvosios atletikos stadionas, atitinkantis visus IAAF reikalavimus, su 3 tūkst. sėdimų vietų žiūrovams. Šio stadiono plotas - 14 tūkst. kv. metrų. Šių objektų statybai numatyta skirti 16,4 mln. eurų.
Suplanuotas ir Kultūros ir ugdymo centras ir biblioteka, kurių plotas sudarys 1,6 tūkst. kv. metrų. Čia numatytos ir konferencijų salės, kuriose tilps apie 1500 renginių dalyvių. Šio objekto statyboms numatyta beveik 4,6 mln. eurų. Nacionalinis sporto muziejus turės 10 salių, bus 1,5 tūkst. kv. metrų ploto, jo kaina - 4,2 mln. eurų.
Bendrai naudojamai infrastruktūrai įrengti numatyta 11 mln. eurų, kitoms būtinos išlaidoms - dar apie 3,2 mln. eurų.
Po ilgamečių, tačiau neužbaigtų, statybų šiandien  daugiafunkcio komplekso vietoje yra išlikusi neužbaigta ankstesnio projekto betono griaučių struktūra, kuri apsunkina komplekso statybas.

Konsorciumo sudėtis
Nacionaliniame stadiono viešosios ir privačios partnerystės konkurse dalyvauja konsorciumas, kurį sudaro:
"    „Axis Industries", kuri rūpinsis stadiono statybomis ir vystymu;
"    UAB „Kauno arena", kuri konsultuos stadiono operavimo klausimais;
"    UAB „Venetus Capital", kuri finansuos statybų projektą;
"    Architektas Damon Lavelle (D. Britanija), atstovaujantis tarptautinei architektų kompanijai „Populous", projektuojančiai UEFA stadionus, ir Lietuvos kompanija „Cloud architektai".
Tarp garsiausių Damon Lavelle futbolo statinių projektų - 2004 metais Portugalijoje vykusio Europos futbolo čempionato pagrindinis „Luz" stadionas Lisabonoje, talpinantis 65 tūkst. sirgalių, ir Algarve stadionas Faro mieste, kurio talpa - 30 tūkst. žmonių. D. Lavelle darbų sąraše - ir pagrindinė 2010 metais Pietų Afrikoje vykusio Pasaulio futbolo čempionato arena - FNB futbolo stadionas Johanesburge, talpinantis net 94 tūkst. fanų.
1983 m. įkurta tarptautinė architektų kompanija „Populous" garsėja visame pasaulyje kuriamais įvairioms sporto šakoms skirtais kompleksais, arenomis ir stadionais. „Populous" futbolo statinių sąskaitoje - net 26 stadionai, tarp kurių - žymusis Wembley stadionas Londone.
Stadiono Vilniuje statybomis rūpinsis Lietuvos kompanija „Axis Industries", kuri jau daugiau nei 20 metų įgyvendina sudėtingus pramoninių objektų projektus ir turi reikiamą kvalifikaciją imtis pačių sudėtingiausių statybų. Kompanija yra pastačiusi Lietuvos metų sporto statiniais paskelbtus „Siemens" areną, „Vichy" vandens parką, DELFI sporto centrą, šiuo metu stato Klaipėdos baseiną.
Kitas konsorciumo dalyvis UAB „Kauno arena" dirba didžiausia daugiafunkcės arenos Baltijos šalyse - Kauno „Žalgirio" arenos - operatoriumi.
Pagrindiniai parametrai
Objekto pavadinimas    Funkcija    Dydis / plotas    Kaina, mln. eurų be PVM
Daugiafunkcis kompleksas susideda:        Bendras plotas: 22 hektarai    Visa kaina: 79,9
Stadionas su futbolo aikšte    UEFA IV kategorija, dengtos tribūnos    15 tūkst. vietų    33,8
Vaikų darželis    300 vaikų    7,4 tūkst. mᄇ    3,6
Kultūros ir ugdymo centras, biblioteka    Konferencijų salės, 1,5 tūkst. dalyvių    1,6 tūkst. mᄇ    4,6
Nacionalinis sporto muziejus    10 salių    1,5 tūkst. mᄇ    4,2
Sporto objektai neformaliojo ugdymo veiklai:    Vidaus ir lauko    56 tūkst. mᄇ    16,4
VIDUJE
6 krepšinio aikštelės;

meninės gimnastikos salė, sportinės gimnastikos salė;
bokso, imtynių ir fizinio pasirengimo salė;

administracinės patalpos
7 tūkst. mᄇ