2018-01-10 10:20:27

Skyrus papildomų lėšų neformaliojo švietimo krepšeliui, daugiau vaikų galės ateiti į būrelius

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA KOMUNIKACIJOS SKYRIUS
 Juridinių asmenų registras, kodas 188603091, A.Volano g. 2, LT-01516 Vilnius, tel.: (8 5) 219 1225,
(8 5) 219 1229, faks. (8 5) 261 2077, el. p. smmin@smm.lt , http://www.smm.lt,
atsisk. sąsk. Nr.LT30 7300 0100 0245 7205 AB „Swedbankas", kodas 73000
___________________________________________________________________________
ŽINIASKLAIDAI                                                                    2018-01-10 Nr. 7.1.14-01

Nuo sausio gerokai pasipildė neformaliojo vaikų švietimo krepšelis - šiemet tam skirta 11 mln. eurų  ES  fondų lėšų. Tai beveik trečdaliu daugiau negu pernai (8,2 mln. eurų). Skyrus didesnę sumą, daugiau vaikų bus galima priimti į įvairius būrelius, atsiras naujų programų.

„Vyriausybė tesėjo pažadą nuo šiemet skirti daugiau pinigų neformaliajam vaikų švietimo krepšeliui. Turime sudaryti galimybes, kad ir po pamokų visi mokiniai užsiimtų prasminga, jiems patinkančia, įvairius jų gebėjimus, talentus atskleidžiančia veikla. Skirdami daugiau lėšų ir tokiu būdu mažindami tėvų finansinį įnašą, tikimės, kad nuo šiemet neformaliojo švietimo programas lankančiųjų skaičius padaugės dar 10 procentų. Taip pat tikimės ir daugiau programų, įvairesnių jų krypčių", - sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Neformaliojo švietimo krepšeliu naudojosi 25 proc. mokinių. Tikimasi, kad skyrus daugiau pinigų, šis skaičius ūgtelės iki 35 proc.

Valstybės skiriama lėšų suma vienam vaikui nesikeičia - turi būti skiriama nuo 10 iki 20 eurų, o konkrečią sumą nustato savivaldybė. Rekomenduojama, kad vienam vaikui būtų skiriama 15 eurų. Valstybės lėšomis gali būti finansuojama tik viena vaiko pasirinkta programa, kuriai per savaitę skiriama ne mažiau kaip 2 val. arba ne mažiau kaip 8 val. per mėnesį.

Savivaldybės interneto tinklalapyje išsirinkę vaikui patinkantį būrelį, tėvai turi susisiekti su jo organizatoriais ir pasirašyti sutartį.

Savivaldybių akredituotas programas ir programų rengėjų kontaktus galima rasti švietimo portale e.mokykla https://www.emokykla.lt/neformalus/edukacija/programos-mokiniams.

Skyrus daugiau pinigų tikimasi, kad atsiras daugiau organizacijų ir laisvųjų mokytojų, kurie parengs ir vaikams pasiūlys įdomių ir trūkstamų programų. Nors informacinių technologijų, gamtos, ekologijos, kraštotyros, techninės kūrybos, turizmo, teatro, pilietinio ugdymo ir kt. programų daugėja, bet palyginti su dominuojančiomis sporto, muzikos programomis, jų vis dar stinga. Savivaldybės taip pat turėtų užtikrinti, kad programų pasiūla tiek pradinių klasių, tiek vyresniems mokiniams būtų pakankama ir atitinkanti jų poreikius.

Neformaliojo vaikų švietimo krepšelis - valstybės skiriamos tikslinės lėšos - įvestas 2015 m.

Švietimo ir mokslo ministerijos
Komunikacijos skyrius