2018-01-11 15:19:30

Prezidentė susitiks su Japonijos Ministru Pirmininku

2018-01-11

Ketvirtadienis, sausio 11 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė šeštadienį, sausio 13 d., 16.35 val., susitiks su oficialaus vizito į Lietuvą atvyksiančiu Japonijos Ministru Pirmininku Shinzo Abe.

Susitikime bus aptarti tarptautinės politikos ir saugumo klausimai, Japonijos ir NATO bendradarbiavimas, dvišalių ekonominių, prekybos, mokslo ryšių stiprinimas, ES ir Japonijos santykiai.

Lietuva ir Japonija panašiai supranta iššūkius globaliam saugumui ir jau turi sėkmingo bendradarbiavimo patirties. Japonija yra pasaulinė NATO partnerė, kuri prisidėjo prie Lietuvos vadovaujamos Provincijos atkūrimo grupės veiklos Afganistane. Lietuvai stiprinant savo saugumą, 2016 m. į Klaipėdos uostą buvo atplaukusi Japonijos gynybos pajėgų laivyno mokomųjų laivų eskadra. Šalies vadovė su Japonijos premjeru aptars galimybes bendradarbiauti ir kibernetinio saugumo srityje.

Susitikime bus aptariami ir svarbiausi tarptautinės politikos klausimai. Lyderių dėmesio reikalauja įtampa Korėjos pusiasalyje, sudėtinga geopolitinė padėtis ES kaimynystėje. Japonija laikosi principingos pozicijos dėl Krymo aneksijos ir taiko sankcijas Rusijai. Kaip ir Lietuva, Japonija teikia finansinę bei humanitarinę pagalbą Ukrainai, remia demokratines reformas šioje šalyje.

Prezidentė ir Japonijos premjeras daug dėmesio skirs ir dvišalių santykių stiprinimui. Japonija yra pagrindinė Lietuvos mokslo, inovacijų ir technologijų partnerė Azijoje, tai - ir viena svarbiausių rinkų lietuviškiems lazeriams. Jau vyksta aktyvus bendradarbiavimas medicinos, gyvybės mokslų srityse, o dvišalė prekyba per pastaruosius 5 metus išsaugo beveik 3 kartus. Daug perspektyvų dar glaudesniam ekonominiam bendradarbiavimui teikia Lietuvos finansinių technologijų, startuolių sektoriai. G7 šalių grupei priklausanti Japonija yra viena pažangiausių valstybių ir trečia didžiausia ekonomika pasaulyje.

Abi šalis jungia ir unikalūs istoriniai saitai - tarpukariu Lietuvoje dirbęs Japonijos konsulas Čiunė Sugihara yra pelnęs Pasaulio tautų teisuolio vardą.

Tai - vienintelis tokio aukšto lygmens Japonijos vadovo vizitas Lietuvoje per pastarąjį dešimtmetį. 2007 metais mūsų šalyje su oficialiu vizitu lankėsi Japonijos imperatorius Akihito ir Imperatorienė Mičiko.

Žiniasklaidos dėmesiui:  norinčius nušviesti Prezidentės ir Japonijos Ministro Pirmininko susitikimą, prašome kreiptis tel. 8 706 64138 arba el. paštu spauda@prezidentas.lt.
Prezidentės spaudos tarnyba