2018-01-11 17:36:49

Lietuvos sporte - lūžio taškas

Sausio 10 d. Kūno kultūros ir sporto departamentas prie LR Vyriausybės (KKSD) patvirtino sporto federacijų finansavimą pagal darbo grupės, sudarytos iš Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK), Lietuvos sporto federacijų sąjungos, nacionalinių individualių olimpinių, neolimpinių, sporto žaidimų ir techninių sporto šakų federacijų ir KKSD atstovų,  parengtus kriterijus. Po beveik dešimties metų pertraukos federacijoms grąžintas tiesioginis finansavimas iš valstybės biudžeto lėšų.

"Pirmą kartą šalies istorijoje federacijos finansuojamos pagal skaidrius, aiškius, viešus ir kartu su pačiomis federacijomis parengtus kriterijus (vertinami pasiekti sportiniai rezultatai, sportininkų masiškumas ir federacijų vadybos kokybė). Džiugu, kad dėl šių pokyčių pavyko pasiekti bendrą sporto finansavimo padidėjimą. Vakar paskelbėme tiesioginį valstybės lėšų paskirstymą, netrukus Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondas išdalins dar daugiau nei 6 mln. eurų. Be to, LTOK turėtų atskleisti, kiek finansavimo sporto federacijos gavo pernai ir kiek joms bus išdalinta šiemet”, - sako KKSD generalinis direktorius Edis Urbanavičius.

Susumavus visų trijų valstybės finansavimo šaltinių lėšas, bendra federacijų gaunamų lėšų suma turėtų siekti apie 18 mln. eurų. Tikslų Lietuvos sporto biudžetą bus galima pateikti, jei LTOK taip pat atskleis, kiek ir kam skyrė lėšų. Pažymėtina, kad po Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) pertvarkos sporto federacijos ir toliau galės naudotis visomis LOSC valdomomis sporto bazėmis, nors KKSD nepagrįstai kaltintas dėl šios reformos.

"Daug aistrų kilo dėl LOSC pertvarkos, tačiau atlikę veiklos analizę nustatėme, kad lėšos naudojamos neefektyviai. Dabar visus pinigus, kuriuos už federacijas leido LOSC, jos galės pačios naudoti efektyviau. Tikėtina, kad už tas pačias lėšas federacijos galės nuveikti žymiai daugiau”, - teigia E. Urbanavičius.

KKSD generalinis direktorius užtikrino, kad federacijos nebuvo ir nebus paliekamos likimo valiai, o kiekvieną sunkumą stengiamasi padėti išspręsti. Kaip gero bendradarbiavimo pavyzdį E. Urbanavičius pateikė penkiakovės federaciją.

"Matome, kad lėšos šiai federacijai sumažėjo stipriai, tačiau tam yra racionalus paaiškinimas. KKSD nenusišalina nuo federacijos iškeltų problemų ir, stengdamasis padėti jas išspręsti, tarpininkauja, federacijai bendraujant tiek su valstybinėmis, tiek su nevyriausybinėmis organizacijomis”, - sako

E. Urbanavičius.

Pažymėtina, jog finansavimo kriterijus ketinama vertinti pagal federacijų metų eigoje pateiktus pastebėjimus, pasiūlymus ir, jei prireiks, ateityje koreguoti.

Informacija telefonu 85 233 5353