2018-01-12 12:53:28

Justina Jarutė patarė, kaip lengviau pasiekti naujiems metams iškeltus tikslus

Informacija žiniasklaidai

2018 m. sausio 12 d.

Naujametinius pažadus išsikelia didžioji dauguma, tačiau visus įgyvendina - vos 10 proc.

Justina Jarutė sako, kad itin svarbu turėti aiškų tikslą ir terminą

Lietuviai žada ne tik sveikiau gyventi, bet pozityviau žvelgti į gyvenimą, skirti daugiau laiko šeimai

Nauji metai dažnam žymi ne tik naują pradžią, bet ir naujus tikslus. „Maximos" lojalių klientų apklausa rodo, kad naujametę naktį skirtingus pažadus sau duoda daugiau nei du trečdaliai apklaustųjų, didžioji dalis jų patys sau įsipareigoja stengtis gyventi sveikiau - sulieknėti, aktyviai sportuoti. Tokį pažadą sau nesyk davė ir tinklaraščio „Ona Būkplona" autorė Justina Jarutė. Patyrusi sveikuolė pataria, ko imtis, kad tesėti pažadus būtų lengviau.

Prekybos tinklo „Maxima" atlikta lojalių klientų apklausa rodo, kad pasitikdami 2018-uosius metus skirtingus pažadus sau išdalijo net 68 proc. apklaustųjų, o tai net penktadaliu daugiau nei pernai. Tyrimas parodė, kad visus praėjusių metų pažadus pavyko įgyventi 10 proc. apklaustųjų, o bent kai kuriuos jų - kur kas daugiau - net 42 proc. respondentų.

Daugiau nei pusė respondentų savo tikslus siejo su sveikesniu ir aktyvesniu gyvenimo būdu: beveik trečdalis respondentų nurodė šįmet pradėsiantys sveikiau maitintis, vos kiek mažiau tikino pradėsiantys sportuoti.

„Apklausos dalyvių išvardinti tikslai ir pažadai leidžia sakyti, kad šįmet „Maximos" klientai ketina įgyvendinti nemažai pokyčių - atsisakyti žalingų įpročių, numesti svorio, pakeisti darbą. Į savo gyvenimus jie nori įnešti daugiau pozityvių emocijų - siekia daugiau keliauti, ilsėtis, būti su šeima, dažniau šypsotis. Net 27 proc. apklaustųjų atskleidė sau įsipareigoję tiesiog pozityviau žvelgti į gyvenimą", - vardija „Maximos" komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Abejonės kamuoja kas trečią

Daugiau nei pusė „Maximos" apklaustų klientų žada pasistengti, kad naujametiniai pažadai šiemet išties būtų ištesėti, tačiau kad tikslai tikrai bus pasiekti, neabejoja vos trečdalis.

Naujamečiai pažadai nesvetimi ir eilę metų sveiką gyvenimo būdą propaguojančiai tinklaraštininkei Justinai Jarutei. Nors šįmet garsi moteris nusprendė papildomų įsipareigojimų sau nekelti - nori koncentruotis į motinystę, anksčiau, pasakoja, prisižadėdavo kaip ir daugelis - gyventi kuo sveikiau, judėti, neaptingti, daugiau skaityti, keliauti, tobulėti.

„Tesėti naujamečius pažadus pavyksta tada, kai darai, o ne bandai daryti", - sako J. Jarutė ir dalijasi patarimais, kaip išsikeltą tikslą pasiekti lengviau.

Kelias į sėkmę - realizmas

J. Jarutės teigimu, realistiški ir sąžiningi pažadai - pusė kelio į sėkmę. „Jei moters kūnas yra futbolininkės tipo - ji žema, tvirta, nesmulki, ir ji užsimano turėti zuikio kaktos dydžio sėdynę, tai toli su grikių dieta nenuvažiuos. Reikia trokšti drąsiai, bet aplenkti fantastikos žanrą. Taip pat svarbu nubrėžti ribą, iki kada tikslas turi būti pasiektas. Pavyzdžiui, „iki gegužės išmoksiu taisyklingai plaukti krauliu". Nereikia būti dalyvavus čempionate, kad suvoktum, jog pradėjus plauti balandį, gegužę nebent kirvuku dešimtukui nardysi. Reikės pradėti dirbti iš anksto", - šypsosi J. Jarutė.

Pasak tinklaraštininkės, formuluojant naujametį pažadą sau svarbu ir aiškiai sukonkretinti tikslus: „Išskaitykite juos mažais žingsneliais ir tada tiesiog juos sekite. Pavyzdžiui, jei norite keisti darbą, manau, būtų protinga nuspręsti, kokio pobūdžio darbo norite, tada apžvelgti priimtinų potencialių įmonių sąrašą, siųsti gyvenimo aprašymus ir taip toliau. Tikriausiai nereikia užmigti pirmame idėjų lygmenyje, kad ir kaip tai būtų patogų".

Motyvacijos šaltiniai skirtingi

Svarstydama apie prisižadėjusius gyventi aktyviau ar sulieknėti, J. Jarutė sako, kad priemonės tokiam tikslui siekti - itin individualios: tai, kas tinka vienam, nebūtinai suveiks kitam. Taip pat ir su motyvacija.

„Žinoma, daugelį priekin stumia svajonė užsitempti motyvacinius džinsus, „kaladėlės" užuomazga pilvo sienoje, gražėjanti oda, energijos pliūpsniai, pastebimai auganti raumenų masė, išaugusi ištvermė ir panašiai. Savimotyvacija - sudėtingas reikalas, jos parduotuvėje už kuponus nenupirksi. Vieną įkvėps lažybos su draugu, kitam tiks pykčiu virtusi saviplaka, nulipdysianti svajonių kūną", - sako J. Jarutė.

Iššūkis - vasara

Pavojingiausia siekiant tikslo, anot J. Jarutės, yra „perdegimo" grėsmė. Šis gali ištikti, kai tikslo imama siekti perdėm entuziastingai. „Begalinė motyvacija, įsivaizduojami rezultatai, kurių išties nesimato, nors euforijos lygis sufleruoja ką kitą, tenkina tik pirmas savaites. Po kelių mėnesių, supratus, kad čia visai daug reikia dirbti, o progresas labai lėtas, neretai viskas tiesiog metama šalin. Reikėtų kažkaip nenukeliauti į tą afekto būseną, ir pasiruošti ilgam darbui. Nesitikėti greitų rezultatų", - sako tinklaraštininkė.

Rimta kliūtimi ji vadina ir vasaros sezoną: „Šašlykų, ledų ir įdegio sezonas sutrumpina atmintį. Pamirštami tie pažadai. Tada nauji tikslai paprastai keliami rugsėjį, nes visas darbas buvo palaidotas per tuos porą šiltų mėnesių".

Lojalių „Maxima" klientų apklausoje dalyvavo 480 respondentų, apklausa atlikta 2018 m. sausio mėn.

Apie bendrovę „Maxima"

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima" stiprybės - mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT" yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia 244 „Maximos" parduotuvės, kuriose dirba daugiau nei 15 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 550 tūkst. pirkėjų.

Daugiau informacijos

Ernesta Dapkienė

„Maximos" komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė

Mob. +370 611 43548