2018-01-12 12:55:55

Kodėl valdžia sąžiningai veikiantį verslą nori bausti ir apmokestinti antrą kartą?

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų
pranešimas spaudai

Pagal įstatymus veikiantį verslą pasivijo 10 mln. Eur viršijančios mokesčių už aplinkos taršą sumos

2018 m. sausio 12 d., Vilnius. Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai (toliau - Rūmai) šiandien kreipėsi į LR Aplinkos ministeriją bei LR Vyriausybę išreikšdami susirūpinimą dėl aplinkos apsaugos institucijų veiksmų, kuriais siekiama sąžiningai veikiantį verslą apmokestinti du kartus. Rūmai ragina institucijas peržiūrėti savo sprendimus bei nepermesti 10 mln. Eur viršijančios mokestinės naštos  įmonėms, kurios jau buvo sumokėjusios taršos mokesčius.

Praėjusių metų pabaigoje šimtai įmonių, tarp kurių - ir Rūmų nariai, gavo laiškus iš aplinkos apsaugos institucijų, raginant sumokėti milijonus eurų taršos mokesčio, nors įmonės jau buvo sumokėjusios už atliekų tvarkymą.

LR Aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento grasinančius laiškus sumokėti antrą kartą mokestį už aplinkos teršimą išsiuntė 478 įmonėms - VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacija narėms. Bendra mokesčio suma siekia apie 5,29 mln. Eur. Tokius pat laiškus VRAAD netrukus ketina išsiųsti ir kitos pakuočių tvarkymo organizacijos - VšĮ „Žaliasis taškas" - nariams. Juos gaus 1.230 įmonių, jos iš viso turės sumokėti apie 5,85 mln. Eur.

Ši istorija ir reikalavimas sumokėti antrą kartą mokestį įmones pasivijo nuo 2013 - 2015 metų. Sąžiningai veikusios įmonės už pakuočių tvarkymą mokėjo VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacijai ir VšĮ „Žaliasis taškas". Šios įstaigos įmonėms pateikdavo patvirtinimus, kad atliekos sutvarkytos, remiantis UAB „Metrail" išduotais atliekų sutvarkymą įrodančiais dokumentais.
Aplinkosaugos institucijoms, kilus abejonių dėl bendrovės „Metrail" veiklos ir galimų pažeidimų tvarkant atliekas, buvo panaikinti jos išduoti dokumentai, patvirtinantys atliekų sutvarkymą, ir mokestį reikalaujama sumokėti iš sąžiningų įmonių, kurios naudojosi šių organizacijų paslaugomis.

Verslą stebina institucijų, turėjusių prižiūrėti, ar tinkamai sutvarkomos pakuotės ir atliekos,  nenoras prisiimti dalį kaltės ir bandymas eiti lengviausiu keliu baudžiant ne pažeidėjus, o sąžiningai veiklą vykdančias įmones.

„Mes nepadarėme jokio pažeidimo ir nėra jokios mūsų kaltės pakuočių atliekų tvarkymo procedūroje. Atlikome visus būtinus veiksmus pagal galiojančius įstatymus ir nustatytą tvarką.
Pasirūpinome pakuočių surinkimu, savarankiškai supresavome jas ir pristatėme į specializuotą  įmonę kaip metalo laužą tolesniam perdirbimui, todėl neturime papildomai mokėti mokesčio už aplinkos teršimą metalinės pakuotės atliekomis. Metalo laužą priimanti įmonė UAB „Metrail" turėjo Aplinkos ministerijos leidimą šiai veiklai, todėl mes turėjome teisę priduoti šiai įmonei metalo laužą ir gauti atitinkamą pažymą, kuri yra teisėta. Bendrovė laikėsi įstatymų ir nustatytos tvarkos, nepadarė jokių pažeidimų, todėl negali būti baudžiama už trečių asmenų veiklą. Aplinkos apsaugos institucijos eina lengviausiu keliu ir baudžia teisingai savo prievolę įvykdžiusias įmones, o ne tas, kurios galimai pažeidė tvarką", - sako Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų nario bendrovės „Straikas" direktorius Gintaras Didžiokas.

Rūmų žiniomis, teisminiai ginčai dėl Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento sprendimo panaikinti UAB „Metrail" išduotus pakuočių atliekų sutvarkymą patvirtinančius dokumentus nėra pasibaigę, todėl jau vien dėl šios priežasties aplinkosaugos institucijos neturėtų imtis priemonių išieškoti mokestį iš mokesčio mokėtojų.
„Rūmų nuomone, yra akivaizdu, jog reikalaujant iš verslo subjektų, įvykdžiusių savo prievoles, susimokėti taršos mokestį siekiama jiems perkelti finansinius nuostolius, kurie susidarė ne dėl jų kaltės. Tuo ne tik kad akivaizdžiai pažeidžiami sąžiningai veiklą vykdančių verslo subjektų interesai, tačiau jie dėl tokių veiksmų patiria ir didžiulius finansinius nuostolius", - sako Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius, pažymėdamas, kad Rūmai ragina valstybės institucijas įsiklausyti į verslo argumentus bei kartu ieškoti sprendimo, tenkinančio tiek valstybės, tiek ir sąžiningo verslo interesus.

Daugiau informacijos:
Darius Buta
Darius.Buta@cci.lt
Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai
T. Kosciuškos g. 30, LT - 01100 Vilnius
www.cci.lt

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai  - tai platus Lietuvos verslo atstovų tinklas ir bendruomenė, šiandien vienijanti beveik 500 Lietuvos įmonių iš įvairių verslo sektorių.
Rūmų misija - atstovauti verslo interesams valstybės ir regioninės valdžios institucijose, taip pat teikti verslo įmonėms reikalingas paslaugas.
Vilniaus PPAR kartu su Alytaus ir Ukmergės filialais yra verslo bendruomenę jungianti organizacija Lietuvoje, veikianti, pagal LR prekybos, pramonės ir amatų rūmų įstatymą.
Pasitelkdami šiuolaikinę vadybą, technologijas ir žmogiškąsias kompetencijas, Rūmai siekia tapti viena iš pažangiausių, stipriausių ir lyderiaujančių verslo bendruomenių Lietuvoje, kurios pagrindiniai tikslai:
" stiprinti įmonių konkurencingumą;
" gerinti verslo aplinką;
" burti ir stiprinti verslo bendruomenę;
" kurti darnią ir harmoningą visuomenę.