2018-01-12 14:13:49

Pranešimas spaudai
2018 m. sausio 12 d.

Kaune valdantieji neskuba spręsti šilumos vartotojus užklupusios naštos

Kauno mieste didžioji dalis šilumos gaminama biokuru, kuris reikšmingai sumažino šildymo kainas, tačiau lig šiol mažėjusi šildymo kaina nuo š. m. sausio 1 d. šoka aukštyn.
Kauno miesto savivaldybės tarybos Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija, norėdama išsiaiškinti neadekvačiai didėjančių šildymo kainų priežastis, sausio 11 d. 18 val. Kauno miesto savivaldybės Mažojoje salėje organizavo skubų posėdį.
Į posėdį kviečiamas Povilas Mačiulis, Kauno miesto mero pavaduotojas, neatvyko. Vietoje mero pavaduotojo posėdyje dalyvavo Raimondas Mačikėnas, Kauno miesto savivaldybės administracijos Energetikos skyriaus vedėjas. Frakcijos nariai norėjo susitikti su mero pavaduotoju Povilu Mačiuliu, kuris kuruoja energetiką ir miesto ūkį, kad iš pirmų lūpų išgirstų kokius strateginius veiksmus planuojama daryti, kad šildymo kaina Kauno mieste ne didėtų, bet mažėtų ir frakcijos nariai galėtų išsakyti savo pasiūlymus kaip susidariusią nepalankią situaciją gyventojams spręsti, kad kauniečių šeimos nebūtų priverstos mokėti nepakeliamus šildymo mokesčius. Tačiau susitikimo metu galėjome tik užduoti klausimus, į kuriuos atsakymus neaišku kada gausime.
„Susidaro įspūdis, kad Kauno valdantiesiems gyventojai mažiausiai rūpi. Nors laimėję savivaldos rinkimus žadėjo, kad ,,pirmas darbas būtų žiūrėti, kaip sumažinti komunalinių mokesčių naštą gyventojams". Tačiau, šių dienų realijos yra kitokios. Dabartinės savivaldybės tarybos kadencijoje ne tik visi komunaliniai mokesčiai, bet ir vietinė rinkliava už transporto priemonių parkavimą, viešojo transporto bilietų kainos Kauno mieste padidėjo", - pažymėjo savivaldybės TS-LKD frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė.
Už mokesčių mokėtojų pinigus AB ,,Kauno energija", kaip ir kitose Savivaldybei valdomose įmonėse, valdyboje dirba  profesionalai, kurie valdančiųjų teigimu turėjo optimizuoti įmonių veiklą ir priimti sprendimus, mažinančius mokesčių naštą gyventojams. Tačiau rezultatą matome priešingą - šildymo kainos kyla ir niekas nesugeba paaiškinti dėl kokių priežasčių.
TS-LKD frakcijos seniūnė siūlo ne bėgti nuo sprendimų, o jau šiandien reikia ieškoti išteklių ir mažinti mokesčius už šilumą. Reikia peržiūrėti AB ,,Kauno energija" investicijų planą ir numatyti priemones, mažinančias AB ,,Kauno energija" šilumos gamybos sąnaudas, investicijas nukreipti į šilumos jėgainių, kurios naudoja biokurą plėtrą, sudaryti sąlygas AB ,,Kauno energija" įsigyti pakankamą biokuro kiekį tuo metu, kai jis yra pigiausias. AB ,,Kauno energija" pelną paskirstyti investicijoms, kurios mažintų mokesčius už šilumą.

Kontaktams:
Frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė