2018-02-09 16:02:14

Liberalė A. Armonaitė inicijuoja V. Sadausko atleidimą iš einamų pareigų

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO
                                            LIBERALŲ SĄJŪDŽIO FRAKCIJA
Gedimino pr. 53, LT-01109 Vilnius    Tel. (8~5) 239 63 51     Faksas (8~5) 239 63 48

Pranešimas žiniasklaidai                                                                      2018-02-09

Liberalė A. Armonaitė inicijuoja V. Sadausko atleidimą iš einamų pareigų
Parlamentarė Aušrinė Armonaitė pradėjo rinkti Seimo narių parašus po kreipimusi į Seimo Pirmininką dėl Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus Vigilijaus Sadausko pasisakymų viešojoje erdvėje, kuriais valstybės pareigūnas kurstė tautinę neapykantą žydų tautinės bendrijos atžvilgiu.
Kreipimusi Seimo nariai smerkia V. Sadausko viešą pasisakymą, kurį jis paskelbė savo internetiniame puslapyje. Mokslų daktaras žadėjo sumokėti 1000 eurų premiją žmogui, kuris surinks informaciją ir parašys publikaciją apie žydų tautybės asmenis, kurie žudė ar prisidėjo prie trėmimų, kankinimų.
„Tai yra proaktyvus antisemitizmas, nes yra aiškiai suformuluota užduotis studentams ieškoti vienos tautybės žmonių, konkrečiai - žydų, įsitraukimo į žudynes ar trėmimų organizavimą, įrodymų. Tai nėra nei akademiška, nei etiška, nei žmoniška, ypatingai turint galvoje skaudžią Lietuvos žydų istoriją”, - skundą argumentuoja A. Armonaitė.
Jos teigimu, tokiais savo pareiškimais V. Sadauskas diskredituoja valstybės pareigūno statusą ir Seimo instituciją, kuri skiria Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierių. Tokie įrašai taip pat gerokai apkartina Valstybės šimtmečio minėjimą.
„Pinigai nesmirda" - tokiais žodžiais skelbimą pradėjęs technologijos mokslų daktaras V. Sadauskas asmeninėje internetinėje svetainėje rašė milijonų neturintis, tačiau skirsiantis „1000 eurų moksleiviui, studentui, doktorantui, mokytojui ar mokslininkui, kuris surinks informaciją, dokumentus, medžiagą bei parašys darbą (bent 10 autorinių spaudos lankų), publikaciją apie žydų tautybės asmenis, kurie žudė žmones, prisidėjo prie trėmimų ir kankinimų ir t.t."
A. Armonaitė atkreipia dėmesį, kad Lietuvos įstatymai draudžia kurstyti neapykantą tautiniu pagrindu, todėl inicijuoja Seimo narių kreipimąsi į Seimo Pirmininką, prašydama atleisti šį valstybės pareigūną iš einamų pareigų. Seimo statutas numato, jog tokiam kreipimuisi reikalinga 1/5, tai yra, bent 29 Seimo narių parašai.

Daugiau informacijos:
Aušrinė Armonaitė, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narė, Europos reikalų komiteto narė
Tel. 86 2112548,
ausrine.armonaite@lrs.lt