2018-02-12 11:06:04

Užsienio reikalų ministras pasveikino Airijos lietuvių bendruomenę su Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečiu

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija
     Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas

J. Tumo-Vaižganto g. 2, LT-01511 Vilnius
Tel. 870 6 52534, 870 6 52414; el. p. media@urm.lt

2017-02-12

Pranešimas spaudai

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius vasario 11 dieną darbo vizito Airijoje metu susitiko su gausia lietuvių bendruomene Dubline ir Korko mieste bei dalyvavo Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimui skirtose lietuviškose mišiose Dublino Šv. Andriejaus bažnyčioje. Ministras džiaugėsi aktyvia, kūrybiška Airijos lietuvių veikla, kuria jie garsina Lietuvą Airijoje ir visame pasaulyje.

„Šie metai mums ypatingi - švenčiame valstybės atkūrimo šimtmetį. Tikiu, kad Airijos lietuviai prasmingai paminės mums svarbią sukaktį ne tik Airijoje, bet ir dalyvaus renginiuose Lietuvoje. Pagirtina jūsų aktyvi veikla puoselėjant lietuvybę ir įgyvendinant įvairius kultūros, švietimo ar labdaringus projektus, stiprinant Lietuvos ir Airijos dvišalius ryšius. Lietuva nori palaikyti tvirtesnį ryšį su užsienio lietuviais, prisidėti prie lietuvių organizacijų ir lituanistinių mokyklų stiprinimo bei rasti naujų būdų panaudoti diasporos profesinę patirtį", - sakė ministras.

L. Linkevičius taip pat pakvietė Airijos lietuvius prisidėti prie dvišalių santykių, ekonominių ryšių tarp Lietuvos ir Airijos skatinimo, turistų srautų didinimo, bendradarbiavimo tarp miestų ir universitetų.

Airijos lietuvių bendruomenė įkurta 2005 metais Dubline. Lietuvos ambasados Airijoje duomenimis, šiuo metu Airijoje gyvena apie 80 tūkstančių lietuvių. Airijos lietuvių veikla koncentruojasi į neformalaus lituanistinio švietimo plėtrą, kultūrinę, labdaringą veiklą. Airijoje veikia keliasdešimt įvairių organizacijų, 16 lituanistinių mokyklų, meno kolektyvų, teatrų, sporto klubų, labdaros organizacija „Airijos lietuviams rūpi". Nuo 2005 metų veikia Lietuvių katalikų misija, kuriai vadovauja kunigas-kapelionas Egidijus Arnašius. Jis 2009 metais apdovanotas URM „Tūkstantmečio žvaigžde".

URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas
Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2534
Facebook | Twitter | Flickr | Youtube