2018-02-12 14:28:55

Ieškoma naujų Lietuvos verslo ir mokslo galimybių Naujojoje Zelandijoje

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija
     Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas

J. Tumo-Vaižganto g. 2, LT-01511 Vilnius
Tel. 870 6 52534, 870 6 52414; el. p. media@urm.lt

2018-02-12
Pranešimas spaudai

Ieškoma naujų Lietuvos verslo ir mokslo galimybių Naujojoje Zelandijoje

„Lietuvos mokslininkų pasiekimai  gyvybės mokslų ir lazerių srityse žinomi ir vertinami pasaulyje. Su  Lietuvos lazerinių ir inžinerinių technologijų klasterio LITEK atstovais tikimės ne tik juos pristatyti Naujojoje Zelandijoje, bet taip pat ir užmegzti naujas partnerystes", - sakė Lietuvos užsienio reikalų viceministras Darius Skusevičius, kuris vasario 12 dieną Velingtone susitiko su Naujosios Zelandijos užsienio reikalų parlamentiniu viceministru Fletcheriu Tabuteau ir užsienio reikalų ir prekybos viceministru Jeffu Langley.

Naujosios Zelandijos atstovus viceministras pakvietė į šįmet rugsėjo mėnesį Vilniuje rengiamą gyvybės mokslų forumą „Life Sciences Baltics". Abiejų šalių viceministrai džiaugėsi jau vykstančiu sėkmingu abiejų šalių pieno gamintojų bendradarbiavimu, sutarė ieškoti galimybių plėtoti dvišalius verslo ir mokslo ryšius srityse.

Susitikimuose su Naujosios Zelandijos pareigūnais taip pat aptarti svarbūs dvišaliai klausimai - tolesnio bendradarbiavimo tarptautinėse organizacijose stiprinimas, 2017 metais įsigaliojusios  darbo atostogaujant sutarties su Naująja Zelandija galimybės Lietuvos jaunimui. Naujoji Zelandija taip pat informavo apie baigiamą pasirengimą pasirašyti dvišalį susitarimą dėl abipusio vairuotojų pažymėjimų pripažinimo, leisiantį Naujojoje Zelandijoje nuolat gyvenantiems Lietuvos piliečiams įgyti vietinius vairuotojo pažymėjimus iš naujo nelaikant egzaminų.

D. Skusevičius padėkojo už Naujosios Zelandijos paramą Lietuvos narystei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO), patvirtino Lietuvos pritarimą deryboms dėl Europos Sąjungos ir Naujosios Zelandijos laisvosios prekybos sutarties bei paragino Naująją Zelandiją aktyviau remti Europos planą Ukrainai.

D.Skusevičiaus su darbo vizitu lankosi Naujoje Zelandijoje ir Australijoje vasario 11-20 dienomis. Be susitikimų su abiejų šalių pareigūnais Lietuvos užsienio reikalų viceministras taip pat susitiks su vietos lietuvių bendruomenėmis, dalyvaus Lietuvos valstybės atkūrimo 100  - mečio pažymėjimo renginiuose.

Naujajai Zelandijai akredituota Lietuvos ambasada Japonijoje, nuo 2015 metų Oklande veikia Lietuvos garbės konsulatas.

URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas
Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2534
Facebook | Twitter | Flickr | Youtube