2018-02-13 16:34:14

Galutine ir neskundžiama nutartimi buvęs Seimo narys lieka pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo

2018-02-13 16:25 Ikiteisminiai tyrimai ir viešojo intereso gynimas

Šiandien Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atmetė buvusio Seimo nario Aleksandro Sacharuk, nuteisto už piktnaudžiavimą ir neteisėtą dokumento panaudojimą, kasacinį skundą ir paliko galioti Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendį, kuriuo A. Sachruk buvo pripažintas kaltu ir jam paskirta 1882 eurų bauda.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas patvirtino nuoseklią prokuratūros poziciją, kad kito Seimo nario kortelės naudojimas, fiktyvus balsavimas ja už kitą Seimo narį, yra nusikalstamos veikos, atitinkančios Baudžiamojo kodekso 228 str. ir 302 str. sudėtis.

Valstybinį kaltinimą palaikiusio Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroro Vytauto Kukaičio teigimu, šis sprendimas yra itin svarbus teismų praktikai.

„Teismas suformulavo baudžiamosios atsakomybės ribas, nurodydamas, kad tyčinis balsavimas, paremtas priešingais teisei ketinimais ir pagrindais, t. y. kai su Seimo nario ar be jo žinios fiktyviai balsuojama siekiant melagingai pridengti kito Seimo nario buvimą posėdžio metu, turint priešingą teisei motyvą, pvz. siekiant neprarasti atlyginimo už praleistus posėdžius, imituojant dalyvavimą posėdyje - buvimą darbe, yra nusikalstamas elgesys, užtraukiantis baudžiamąją atsakomybę. Kartu tyčiniai nusikalstamai atlikti veiksmai yra ir piktnaudžiavimas tarnyba, t. y. BK 228 straipsnis, jei dėl to buvo padaryta didelė neturtinė žala. Šiuo atveju kalbame apie Seimo autoriteto pažeminimą." - komentavo prokuroras V. Kukaitis.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2012 metais, paaiškėjus, kad 2010 metais tuometinis Seimo narys A. Sacharuk neteisėtai įgijo, laikė ir panaudojo frakcijos kolegos L. K. elektroninę balsavimo kortelę, su ja balsavo už svarstomų įstatymų projektus bei Seimo narių pasiūlymus. Po kelis metus trukusio ikiteisminio tyrimo bei bylos nagrinėjimo pirmosios, apeliacinės ir kasacinės instancijos teismuose, Lietuvos apeliacinis teismas 2017 m. birželio 5 d. paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį buvusiam Seimo nariui A. Sacharuk.

Įsiteisėjusį apkaltinamąjį nuosprendį buvęs Seimo narys apskundė kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.