2018-03-12 12:39:49

Daugiau dėmesio Baltijos jūros regiono strategijai Lietuvoje

Vilniaus prekybos pramonės ir amatų rūmai  kartu su LR Užsienio reikalų ministerija surengė seminarą – diskusiją apie Europos Sąjungos Baltijos jūros regiono strategijos (BJRS) įgyvendinimo bei komunikavimo klausimus ir jų svarbą. Ši makro - regioninė strategija skirta bendriems regiono gerovės, susisiekimo, ekologijos ir saugumo iššūkiams spręsti.

Š. m. kovo 9 dieną Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijoje įvyko Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų organizuotas seminaras „Baltijos jūros regiono strategija Lietuvoje: sava ar svetima?“

LR Užsienio reikalų ministerijos Europos sąjungos departamento direktorė Asta Radikaitė, sveikindama renginio dalyvius, pasidžiaugė, kad Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai ėmėsi reikalingos iniciatyvos skleisti informaciją bei organizuoti diskusijas apie tai, kaip būtų galima pagerinti visuomenės ir institucijų įsitraukimą į Baltijos jūros regiono strategijos įgyvendinimą.

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius  akcentavo, kad be visuomenės susitelkimo ir realaus bendradarbiavimo tarp valdžios institucijų, mokslo ir verslo – apčiuopiamų rezultatų pasiekti nepavyks. Visi šie sektoriai turi prisiimti atsakomybę už sėkmingą trijų Baltijos jūros regiono strategijos prioritetų įgyvendinimo: švarios Baltijos jūros išsaugojimą, spartesnį susisiekimą regione ir visuomenės gerovę.

Užsienio reikalų ministerijos ES Baltijos jūros regiono strategijos nacionalinė koordinatorė dr. Nijolė Žambaitė  apžvelgė BJSR aktualijas ir artimiausius renginius, suteiksiančius galimybę viešinti LR veiklą strategijoje ir kartu pasinaudoti partnerių veiklos patirtimis. Energetikos viceministrė Lina Sabaitienė kalbėjo apie šios BJR Strategijos koreliavimą su Nacionaline energetinės nepriklausomybės strategija.

Diskusijos metu Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė pabrėžė savivaldybių informavimo apie Baltijos jūros regiono strategijos teikiamas galimybes svarbą, siekiant geresnio savivaldybių įsitraukimo į strategijos įgyvendinimo veiklas.

Gerosios praktikos patirtimis sėkmingų projektų įgyvendinimo srityje pasidalino dr. Algirdas Šakalys, koordinuojantis ES BJRS transporto politiką, bei Lietuvos inovacijų centro direktorius dr. Mantas Vilys. Jų žinia buvo – su tarptautiniais partneriais galime pasiekti daug daugiau ir daug geriau padėti mūsų įmonėms.

Seminare taip pat dalyvavo Europos Komisijos Regioninės ir miestų politikos generalinio direktorato Vyriausioji patarėja, deleguota į  LR Vyriausybę, dr. Natalija Kazlauskienė, Finansų ministerijos atstovė Julija Kvietkė, kitų ministerijų bei valstybės institucijų atstovai.

Seminaro metu vyko aktyvi dalyvių diskusija apie valstybinių institucijų, verslo asociacijų ir nevyriausybinių asociacijų galimybes prisidedant prie ES BJRS įgyvendinimo ir viešinimo. Dalyviai bendrai sutiko, jog reikia labiau viešinti pasiektus rezultatus, kelti BJRS žinomumą Lietuvoje tiek valstybiniame, savivaldybių, tiek privačiame sektoriuose. Taip pat buvo sutarta siekti didesnio BJRS įtraukimo į Lietuvos vidaus darbotvarkę.

........................................

2009 metų spalio mėnesį Europos Sąjungos Taryba patvirtino Baltijos jūros regiono strategiją. Ši strategija skirta bendriems regiono gerovės, susisiekimo, ekologijos ir saugumo iššūkiams spręsti. Tai buvo pirmoji makro-regioninė Europos Sąjungos strategija. Iš viso strategija apima 13 politinių sričių, o viena svarbiausių jos sričių yra moksliniai tyrimai ir inovacijos.

Siekiant Baltijos jūros regiono strategijos veiksmingumo, buvo patvirtintas Baltijos jūros regiono strategijos veiksmų planas, paskutinį kartą atnaujintas 2017 m. pavasarį. Šiuo metu visoms  strategijos sritims  yra numatyta įgyvendinti per 130 prioritetinių projektų („flagship projects“).

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai yra projekto „Let‘s communicate the EUSBSR for the benefit of the region“, kurio  tikslas - aprūpinti suinteresuotus subjektus komunikacijos priemonėmis ir skatinti jų komunikacijos  veikas, prisidėti organizuojant renginius ir pasiekiant tas tikslines grupes, kurios nėra susipažinusios su EUSBSR sistema, partneris.

Apie Baltijos jūros regiono strategiją:

2009 metų spalio mėnesį Europos Sąjungos Taryba patvirtino Baltijos jūros regiono strategiją http://ukmin.lrv.lt/uploads/ukmin/documents/files/BJR%20strategija.pdf

Siekiant šios strategijos veiksmingumo, buvo patvirtintas Baltijos jūros regiono strategijos veiksmų planas http://ukmin.lrv.lt/uploads/ukmin/documents/files/ESBSR%20veiksmu%20planas%202010%20.pdf (naujausia anglų k. 2017 m. kovo mėn.)

https://ukmin.lrv.lt/uploads/ukmin/documents/files/Inovaciijos/Strategijos/Action%20Plan%20rugsejo%202015(updated%2010-30).pdf),  kuriame šiuo metu kiekvienai strategijos sričiai yra numatyta įgyvendinti 80 prioritetinių projektų (flagship projects). Lietuva vadovaus dešimties tokių projektų įgyvendinimui.

Oficialus strategijos puslapis: https://www.balticsea-region-strategy.eu.

Lietuvoje: http://www.urm.lt/bjrs/lt/.

Daugiau informacijos:

Darius Buta

Darius.Buta@cci.lt

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai

T. Kosciuškos g. 30, LT - 01100 Vilnius

www.cci.lt

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai  - tai platus Lietuvos verslo atstovų tinklas ir bendruomenė, šiandien vienijanti beveik 500 Lietuvos įmonių iš įvairių verslo sektorių.

Rūmų misija – atstovauti verslo interesams valstybės ir regioninės valdžios institucijose, taip pat teikti verslo įmonėms reikalingas paslaugas.

Vilniaus PPAR kartu su Alytaus ir Ukmergės filialais yra verslo bendruomenę jungianti organizacija Lietuvoje, veikianti, pagal LR prekybos, pramonės ir amatų rūmų įstatymą.

Pasitelkdami šiuolaikinę vadybą, technologijas ir žmogiškąsias kompetencijas, Rūmai siekia tapti viena iš pažangiausių, stipriausių ir lyderiaujančių verslo bendruomenių Lietuvoje, kurios pagrindiniai tikslai:

• stiprinti įmonių konkurencingumą;

• gerinti verslo aplinką;

• burti ir stiprinti verslo bendruomenę;

• kurti darnią ir harmoningą visuomenę.