2018-03-13 10:40:22

TS-LKD kreipėsi į VRK dėl valstiečių-žaliųjų vykdomos tautinio kostiumo akcijos

Pranešimas spaudai
2018 m. kovo 13 d.

TS-LKD kreipėsi į VRK dėl valstiečių-žaliųjų vykdomos tautinio kostiumo akcijos ir galimo neteisėto LVŽS finansavimo
Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją prašydami ištirti ar tautinio kostiumo dalinimo akcija, kurią finansuoja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio Ramūnu Karbauskio koncerno įmonės per fondą „Švieskime ateitį" ir kurioje aktyviai dalyvauja valstiečių-žaliųjų skyriai bei Seimo nariai, nėra neteisėtas partijos finansavimo atvejis.
Viešai skelbiamoje informacijoje teigiama, jog tautinius kostiumus visoje Lietuvoje dalija ne tik fondo „Švieskime ateitį" steigėju esantis R. Karbauskis, bet ir kiti jo vadovaujamos Seimo frakcijos ir partijos atstovai, kurie pristatomi fondo ambasadoriais ir savanoriais. Pažymėtina, kad tokius ryšius su šiuo fondu politikai yra užmiršę deklaruoti savo pateiktose viešųjų ir privačiųjų interesų deklaracijose. Seimo nariai, dalindami tautinius kostiumus, betarpiškai bendrauja su rinkėjais ir vykdo politinę agitaciją, t. y. pasakoja apie tikrus ir tariamus jų atstovaujamos partijos darbus parlamente, agituoja palaikyti valstiečių-žaliųjų sąjungą.
„Akivaizdu, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga yra tapusi ne tik vieno asmens, bet ir vieno stambaus verslo koncerno partija. Tautinio kostiumo dalinimo akcija tą puikiai demonstruoja. Jų naudojama schema, kai partija įgyvendindama lyderio idėją, pasitelkia to lyderio fondą, kurį puse milijono eurų finansuoja dar ir to lyderio įmonės, yra gudrus bandymas apeiti politinių partijų finansavimo taisykles. Akivaizdu, kad tai yra pažeidimas, kuriuo R. Karbauskis naudojasi, nes skaidriai ir švariai konkuruoti su kitomis politinėmis jėgomis jau nebegali", - teigia TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis.
TS-LKD užfiksavo net penkiolika tokių tautinio kostiumo ir galimo neteisėto finansavimo atvejų. Jeigu paminėta praktika tęsis ir rinkimų politinės kampanijos laikotarpiu, tai bus akivaizdus rinkėjų papirkinėjimo faktas: politinės partijos atstovai neatlygintinai dalija pakankamai vertingas dovanas (kurias galimai finansuoja R. Karbauskio privatus verslas), tokiu atlyginimu skatindami rinkėjus dalyvauti rinkimuose ir balsuoti už LVŽS.
„Siekiame, kad politinės partijos turėtų vienodas galimybes ir visoms vienodai būtų taikomas partijų finansavimo įstatymas. Šis skundas bus dar vienas išbandymas Vyriausiajai rinkimų komisijai. Mūsų požiūriu, iš gausiai surinktos medžiagos visoje Lietuvoje, yra akivaizdu, jog tautinio kostiumo akcija yra būtent LVŽS partijos akcija. Todėl jos finansavimas iš kitų juridinių asmenų - įmonių ir fondų - yra neteisėtas. Tikimės, kad VRK įstatymą interpretuos visoms partijoms - tiek valdančiosioms, tiek opozicinėms - vienodai ir principingai įvertins surinktą informaciją”, - teigia kreipimąsi į VRK pasirašiusi TS-LKD Vykdančioji sekretorė Aistė Gedvilienė.
Primename, jog Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo 14 straipsnio 5 dalyje įtvirtinta, jog politinės kampanijos išlaidomis taip pat pripažįstamos ne politinės kampanijos laikotarpiu turėtos išlaidos <...> jeigu šioje dalyje nurodyti daiktai ir kitas turtas yra skirti politinei kampanijai arba jeigu paslaugos yra gautos politinės kampanijos laikotarpiu; politinės kampanijos dalyviai privalo apie tai pranešti VRK ir kartu pateikti išlaidas patvirtinančių dokumentų kopijas; prireikus VRK gali pareikalauti papildomos informacijos.

Kreipimasis į VRK pridedamas.
Kreipimosi priedus galite rasti čia.

Seimo TS-LKD frakcijos
Viešųjų ryšių grupė