2018-03-13 15:11:35

D. Žalimas: „Sveikinu Ukrainos ryžtą persekioti už agresiją atsakingus asmenis"

Rusijos Federacijos konstitucinio teismo pirmininkas ir 18 jo teisėjų traukiami baudžiamojon atsakomybėn už dalyvavimą vykdant agresiją prieš Ukrainą - aneksuojant Krymą. Šiandien yra pirmoji iš dviejų datų, kuriomis jie kviečiami į apklausą Ukrainos vyriausiojoje karo prokuratūroje.

Kaip savo Facebook paskyroje informavo Ukrainos generalinis prokuroras Jurijus Lucenka, remiantis turimais įrodymais 2018 m. kovo 1 d. parengtas pranešimas Rusijos konstitucinio teismo pirmininkui ir 18-ai jo teisėjų dėl įtarimų padarius nusikaltimą, numatytą Ukrainos baudžiamojo kodekso 5 dalies 27 straipsnyje ir 3 dalies 110 straipsnyje (valdžios atstovų bendrininkavimas, iš anksto susitarus grupei asmenų, atliekant tyčinius veiksmus, kuriais, pažeidžiant Ukrainos Konstituciją, siekiama pakeisti Ukrainos teritorijos ir valstybės sienas ir kurie turėjo sunkių pasekmių). Kovo 6 d. šie pranešimai įteikti kartu su šaukimais atvykti į apklausas kovo 13 ir 19 d. Ukrainos generalinis prokuroras pažymėjo, kad, įtariamiesiems nurodytu laiku be pateisinamos priežasties nepasirodžius Vyriausiojoje karo prokuratūroje, būtų paskelbta jų paieška ir kreipiamasi į teismą dėl leidimo juos sulaikyti siekiant atvesdinti į teismą, kuriame būtų svarstomas prašymas taikyti kardomąją priemonę - suėmimą.

Primename, kad 2014 m. kovo 18 d. Maskvoje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir pasiskelbusieji vadinamosios „Krymo valdžios" atstovai, o iš tiesų - Kremliaus marionetės, pasirašė „Sutartį dėl Krymo Respublikos priėmimo į Rusijos Federaciją ir naujų subjektų jos sudėtyje sukūrimo", kuri tarptautinės teisės požiūriu yra niekinė ir nusikalstama. Šią sutartį Rusijos konstitucinio teismo teisėjai, šiurkščiai nepaisydami Rusijos konstitucijos ir tarptautinės teisės, per vieną naktį vienbalsiai pripažino teisėta, taip atverdami kelią Rusijos parlamentui „sutartį" ratifikuoti. Rusijos konstitucinio teismo pirmininkas V. Zorkinas net neslėpė, kad toks atvejis „aukščiausiajai Rusijos teisėsaugos institucijai yra beprecedentis", o skubą „diktavo įvykiai" ir „prezidento prašymas".

„Tai iš tiesų beprecedentis atvejis - pirmą kartą pasaulyje konstitucinis teismas panaudotas kitos šalies teritorijos aneksijai įteisinti, ir tai vienintelis pasaulyje konstitucinis teismas, kuris dalijasi atsakomybe už agresiją prieš užsienio valstybę. Kad Krymo aneksija yra tarptautinis nusikaltimas, tai suprantama kiekvienam mąstančiam teisininkui, bet Rusijos konstitucinio teismo teisėjai didžiuojasi tuo, kad jų rankos, galima drąsiai sakyti, suteptos krauju, o pirmininkas teigia, esą aneksija apsaugojusi nuo „islamiškojo terorizmo ir banderinio neonacizmo". Matant, kad visas teismas padarė tarptautinį nusikaltimą, darosi gėda visai tarptautinei konstitucinės justicijos institucijų bendruomenei", - pabrėžė Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Primename, kad Rusijos Federacijos konstitucinio teismo teisėjams nebuvo leista dalyvauti pernai Vilniuje vykusiame Pasaulio konstitucinės justicijos asociacijos IV kongrese, kadangi jie yra įtraukti į asmenų, kuriems uždrausta įvažiuoti į Lietuvą, sąrašą. Tai padaryta būtent dėl tos priežasties, kad jie savo minėtu nusikalstamu sprendimu prisidėjo prie agresijos prieš Ukrainą.

„Pareikšti įtarimai dėl įvykdyto nusikaltimo dar kartą rodo, kad įtariamiems tarptautinių  nusikaltimų įvykdymu asmenims iš tikrųjų ne vieta Lietuvoje, ne vieta jiems ir civilizuotoje teisininkų bendruomenėje. Tikiuosi, kad Ukrainos ryžtas principingai persekioti visus už agresiją atsakingus asmenis susilauks visokeriopo tarptautinės bendruomenės palaikymo", - sako D. Žalimas.