2018-03-14 08:41:20

DĖL PAKARTOTINIO BALSAVIMO DĖL APKALTOS MINDAUGUI BASČIUI

LR Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui

DĖL PAKARTOTINIO BALSAVIMO DĖL APKALTOS MINDAUGUI BASČIUI

Š. m. kovo 13 d. Seimas balsavo dėl apkaltos Seimo nariui Mindaugui Basčiui. Po slapto balsavimo procedūros dalis Seimo narių socialiniuose tinkluose ėmė viešinti savo slapto balsavimo biuletenių nuotraukas. Tai galima laikyti slapto balsavimo principų pažeidimu.

Dar daugiau – po balsavimo LVŽS frakcijos narys , premjeras S. Skvernelis viešai pareiškė : „Žinau, kad visi LVŽS frakcijos nariai, balsavę už M. Basčio pašalinimą iš Seimo, turi tvirtus to įrodymus. Aš irgi turiu.“

Šie faktai rodo, kad LVŽS frakcija galimai susitarė, kad frakcijos nariai fotografuos savo slapto balsavimo biuletenius, kuriuos galės pateikti kaip įrodymus frakcijos kolegoms ir vadovams. Tokiu būdu įvyko kontroliuojamas slaptas balsavimas, kurio metu buvo pažeista esminė nuostata – balsavimo slaptumo užtikrinimas.

Manytina, kad tokiu būdu buvo pažeistas ne tik Seimo Statutas. Galimas susitarimas dėl slapto balsavimo kontroliavimo ir viešinimo yra Baudžiamojo Kodekso numatytas nusikaltimas bei galimas Seimo narių priesaikos sulaužymas bei Konstitucijos pažeidimas.

Ši situacija, kaip ir patys balsavimo rezultatai dėl apkaltos M. Basčiui, menkina Seimo autoritetą ir neužtikrina balsavimo rezultatų patikimumo. Primygtinai siūlau, kad Jūs ir kiti Seimo vadovai užtikrintumėte, kad būtų nutrauktas tolesnis Seimo diskreditavimas.

Prašau užtikrinti, kad būtų atšauktas kovo 13 d. Seimo balsavimas dėl apkaltos M. Basčiui. Taip pat prašau, kad ketvirtadienį, kovo 15 d. plenariniame Seimo posėdyje būtų pakartotas slaptas balsavimas dėl Seimo Nutarimo dėl apkaltos.

Gerbiamas Seimo Pirmininke, aš tikiuosi, kad Jūsų kalbos dėl sąžiningos politikos ir būtinybės kelti Seimo prestižą, nėra vien tuščios deklaracijos. Todėl prašau, kad neskaidrus, Valstybės Saugumo departamento ir Konstitucinio Teismo sprendimus atmetantis Seimo balsavimas būtų pakartotas.

Pagarbiai,

LR Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas