2018-03-14 15:34:24

2018-03-14

PRANEŠIMAS ŽINIASKLAIDAI

Energetikos ministras Briuselyje aptars aktualius energetikos klausimus
Kovo 15-16 d. energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas lankysis Briuselyje, kur susitiks su Europos Komisijos (EK) viceprezidentu Marošu Šefčovičiumi bei EK nariais Margrethe Vestager ir Migueliu Arias Ca￱ete. Susitikimų metu ministras aptars Lietuvai ir visam regionui aktualius energetikos projektus.

Susitikęs su M. Šefčovičiumi, atsakingu už ES Energetikos Sąjungą, ministras aptars strateginio energetinio saugumo projekto - Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacijos su Europos tinklais eigą, pažangą ir artimiausius pasirengimo darbus.

Praėjusią savaitę Vilniuje įvykusiame Baltijos šalių ir Lenkijos premjerų susitikime sutarta, kad būtina atlikti visus neatidėliotinus veiksmus sinchronizacijai per Lenkiją.

Ministras taip pat pristatys praėjusią savaitę pasirašytą susitarimą tarp Lietuvos ir Lenkijos dėl strateginio bendradarbiavimo energetikoje stiprinimo, kuriuo įtvirtintas ir įsipareigojimas įgyvendinti sinchronizacijos projektą.

Su EK nariu M. A. Ca￱ete, atsakingu už energetiką ir klimato kaitą, bus aptarta ne tik sinchronizacijos, bet ir kito strateginio projekto - dujotiekių jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos (GIPL) projekto įgyvendinimo eiga. Lietuva ir Lenkija jau kitais metais planuoja pradėti šio dujotiekio statybas, kuriam ES yra skyrusi finansavimą.

Su EK nare M. Vestager, atsakinga už konkurenciją, ministras aptars Lietuvos pramonės konkurencingumo didinimo galimybes, įgyvendinant Energetikos ministerijos siūlomą viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) diferencijavimo sistemą. Siekiant palengvinti verslo sąlygas energijai imliai pramonei, ministerija siekia, kad jau nuo 2019 m. tokioms įmonėms būtų taikoma mažesnė mokestinė našta. Todėl siekiama kuo greičiau šią paramos schemą suderinti su EK.