2018-04-13 14:27:51

Lietuva skatina stiprinti Europos Žmogaus Teisių Teismo nepriklausomybę

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija
     Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas

J. Tumo-Vaižganto g. 2, LT-01511 Vilnius
Tel. 870 6 52534, 870 6 52414; el. p. media@urm.lt

2018-04-13

Pranešimas spaudai

Lietuva skatina stiprinti Europos Žmogaus Teisių Teismo nepriklausomybę

Balandžio 11-13 dienomis Kopenhagoje vyko aukšto lygio Europos Tarybos konferencija skirta Europos žmogaus teisių konvencijos sistemos tęstinei reformai.  Jos metu buvo priimta „Kopenhagos deklaracija", kuria siekiama įvertinti dabartinės Europos Žmogaus Teisių Teismo reformos procesą, pasiūlyti naujas konvencijos sistemos stiprinimo priemones ir gaires tolesnei Teismo reformai.

Lietuvos delegacijos vadovė, Lietuvos ambasadorė Danijoje Gintė Damušis, kreipdamasi į 47 ET valstybių narių delegacijas, pažymėjo, kad Lietuva tvirtai remia Teismo nepriklausomybę, o kai kurių ET valstybių narių akivaizdus atsisakymas vykdyti Teismo sprendimus, pasitelkiant tradicijų ar vertybių pretekstą, kelia nerimą.

„Kopenhagos deklaracija" Europos Taryba ir jos valstybės narės raginamos spręsti tokias problemas kaip didelis Europos Žmogaus Teisių Teisme susikaupusių neišnagrinėtų skundų skaičius, neįgyvendinami Teismo sprendimai ir Teismo autoritetui kylantys iššūkiai.

Europos žmogaus teisių konvencijos sistemos reforma buvo pradėta 2010 metais aukšto lygio teisingumo ministrų konferencijos Interlakene metu ir vėliau buvo tęsiama priimant deklaracijas Izmiro, Braitono ir Briuselio aukšto lygio teisingumo ministrų konferencijose.

URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas
Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2534
Facebook | Twitter | Flickr | Youtube