Pranešimai spaudai

Grįžti į pranešimų sąrąšą Viskas  Politika  Verslas  Teisėtvarka  Kultūra  Sportas  
ELTA už šio pranešimo turinį ir kalbą neatsako.
2018-04-16 09:12:33

Širvintų „Atžalyno" progimnazijos vaikų maitinimo vertinimas

2018-04-13

Maitinimą šiame darželyje vertino komisija, sudaryta iš LR sveikatos apsaugos ministerijos, LR švietimo ir mokslo ministerijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų.

 

Šalyje vaikų maitinimą organizuotuose kolektyvuose reglamentuoja „Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašas", patvirtintas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. V-964. Jis įteisino sveikatai palankią mitybą kaip privalomą visose vaikų įstaigose. Nuo to laiko šis aprašas buvo kelis kartus tobulintas.

 

SAM

Maistą tikrintoje ugdymo įstaiga gamina pati. Mokiniai valgo progimnazijos valgykloje. Taip pat veikia pradinio bei ikimokyklinio ugdymo filialas (21 vaikas), kurie maitinasi atskirose patalpose. Į šias patalpas maistas vežamas termosuose.

Tikrinimo metu nustatyta gera maisto ruošimo higiena. Tikrinimo metu valgykloje pietus valgė 5-8 klasių nemokamą ir mokamą maitinimą gaunantys mokiniai. Vaikai gali nusipirkti įvairių vaisių už nedidelę kainą. Nemokamai besimaitinantiems vaikams taip pat tiekiami vaisiai. Prie visų patiektų patiekalų patiekta troškintų arba žalių daržovių. Maistas patiektas estetiškai. Maistą prie stalų vaikai nešasi ant padėkliukų. Tarp valgymų ir valgymo metu vaikai gali higieniškai atsigerti kambario temperatūros vandens. Valgykloje, paprašius nemokamai galima gauti karšto vandens. Tiekiama pagal poreikį saldinta arba nesaldinta arbata. Vaikai sakė, kad maistas skanus, kad visada valgo mokyklos valgykloje, išdalintose apklausos anketose taip pat nurodė, kad maitinimu yra patenkinti. Valgyklos vedėja skundėsi, kad vaikai nelabai mėgsta daržoves.

Tikrinimo metu vaikai valgė:

Ryžių kruopų sriubą su pomidorais, troškintą kalakutieną su bulvių koše ir šviežių kopūstų salotas su agurkais ir pomidorais arba žuvies maltinį su morkų ir žaliųjų žirnelių troškiniu, gėrė razinų kompotą.

Skelbimų lentoje skelbiama visa reglamentuota informacija. Vaikai noriai komunikavo ir patys paaiškino, kur ieškoti reikiamos informacijos ir ką ji reiškia. Patiekiama informacija apie alergenus. Taip pat vaikai paaiškino, kad reikiamą informaciją visada pateikia ir virtuvės darbuotojos.

 

VMVT

Patalpų ir įrangos būklė gera. Patiekalai laikomi tinkamoje temperatūroje. Svertas patiekalas „Žuvies maltinis", svoris atitiko deklaruojamą receptūroje.

 

ŠMM

Progimnazija vykdo pagrindinio ugdymo pirmojo koncentro programą bazinėje mokykloje (5-8 kl. 349 mokiniai) ir pradinio bei ikimokyklinio ugdymo programą - Zibalų pagrindinio ugdymo skyriuje (21 mokinys). Iš viso progimnazijoje mokosi 372 mokinai. Nemokamą maitinimą gauna 43 mokinai (4 iš jų Zibalų skyriuje).

Progimnazija veiklai vykdyti turi leidimą-higienos pasą.

Pamokų pradžia (8.00 val.), pamokų ir pertraukų trukmė atitinka HN reikalavimams.

5 klasių mokiniai maitinami pirmosios ilgosios (20 min.) pertraukos metu, 6-7 klasių mokiniai - antrosios ilgosios (20 min.) pertraukos metu, 8 klasių mokiniams yra skiriama 15 min. pertrauka po 5 pamokų. Dalis pageidaujančiųjų aštuntokų gali pavalgyti bet kurios pertraukos metu, nes dažniausiai būna laisvų stalų ir kitiems netrukdoma. Be to, po pirmos ir antros pamokų yra 10 min. pertraukos, kurių metu pageidaujantys mokiniai gali valgyti pusryčius. Šia galimybe dažniausiai naudojasi vyresnių klasių mokiniai. Progimnazijos Zibalų skyriaus mokiniams maistas yra ruošiamas šioje valgykloje ir vežamas termosuose. Nemokamą maitinimą gaunantiems mokiniams dėl ligos nelankius mokyklos, jų tėvams yra skiriami sausi maisto daviniai.

Valgyklos patalpos yra erdvios, tvarkingos, įrengta 13 kriauklių rankoms nusiplauti, pakabinti popieriniai rankšluosčiai, pastatytas geriamojo vandens aparatas, o šalia jo ant padėklo padėtos švarios apverstos stiklinės ir greta ant kito padėklo - panaudotos.

Valgykloje organizuojamas mokytojų budėjimas, todėl vaikai tvarkingai stovi eilėje, kultūringai ant padėkliukų deda maistą, o pavalgius indus ir padėklus nuneša į nešvariems padėklams ir indams skirtą vietą.

Valgykla dirba iki 16.00 val., todėl mokiniai turi galimybę pavalgyti ir po pamokų.

Akivaizdu, jog mokiniai mokomi laikytis rankų higienos, elgesio ir valgymo kultūros. Beveik visi atėję į valgyklą valgyti nusiplauna rankas, o ne kurie plaunasi ir išeidami.

Progimnazijos viduje ir išorėje įrengtos vaizdo kameros. Pagal pasitvirtintas Vidaus tvarkos taisykles mokiniams draudžiama pasišalinti iš mokyklos teritorijos.

Kaišiadorių visuomenės sveikatos priežiūros biuras yra skyręs sveikatos priežiūros specialistą, kuris kelis kartus per savaitę lankosi progimnazijoje, veda sveikatai palankios mitybos bei asmens higienos įgūdžius formuojančius užsiėmimus.

Progimnazija dalyvauja projekte ,,Darni mokykla", Sveikatą stiprinančioje programoje, Šviečiamosios gyvulininkystės programoje, vykdo savo progimnazijos Ekologinės daržininkystės projektą: augina daržoves, prieskoninius augalus, gamina su jais patiekalus, kviečiasi ūkininkus bei visos bendruomenės narius.

 

Rekomendacijos.

1.                   Vietoje daržovių salotų pabandyti tiekti pjaustytas daržoves, gal toks daržovių patiekimas paskatins jų vartojimą.

 

Ieva Gudanavičienė

LR sveikatos apsaugos ministerijos

Visuomenės sveikatos priežiūros departamento

Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vyriausioji specialistė

 

Vita Šturmienė|

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

Maisto skyriaus

Vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė

 

Ramutė Zungailienė

LR švietimo ir mokslo ministerijos

Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento

Regioninės politikos analizės skyriaus vyr. specialistė,

 

 

 




 
Bendrinti