2018-04-16 13:21:51

Žaliosios investicijos: nauda ir gamtai, ir verslui

Informacija žiniasklaidai

2018 m. balandžio 16 d.

Didžiausias šalyje prekybos tinklas „Maxima" atnaujina parduotuvių šildymo, vėdinimo, vėsinimo bei elektros sistemas, jas pakeisdamas į aplinką ir gamtos išteklius tausojančius sprendimus. Įmonė kasmet vis daugiau sutaupo šilumos energijos, kuri yra atgaunama iš naudojamų šiuolaikiškų šaldymo įrenginių. Aktyviai diegiamos inovatyvios žaliosios technologijos prekybos tinklui leidžia ne tik optimizuoti šilumos energijos sąnaudas, bet ir prisidėti prie klimato kaitos mažinimo.

„Tvari verslo plėtra neįmanoma be atsakingo požiūrio į gamtos išteklių naudojimą, todėl savo veikloje daug dėmesio skiriame efektyviam atliekų tvarkymui bei perdirbimui, gamtos išteklių taupymui, žmonių sveikatos apsaugai nuo aplinkai keliamų klimato kaitos pavojų.

Daugumoje „Maximos" parduotuvių esame įdiegę energijos išteklių stebėjimui skirtą automatizuotą nuskaitymo sistemą, kuri padeda nustatyti neefektyviai naudojamus išteklius ir mažinti jų suvartojimą, investuojant į šiuolaikiškus sprendimus", - sako „Maximos" operacijų vadovė Irtautė Ščerbavičienė.

Kas penktoje „Maximos" parduotuvėje jau yra įdiegti inovatyvūs gamtos išteklius tausojantys sprendimai. Bene didžiausia žaliųjų investicijų pyrago dalis yra atriekiama energetiškai efektyvioms šildymo, vėdinimo ir vėsinimo sistemoms, įskaitant energiją taupančius kondensacinius dujų katilus bei aeroterminius šilumos siurblius. Taip pat atnaujinamos technologinio šaldymo sistemos, kurios ne tik leidžia gerokai mažiau suvartoti elektros energijos, bet padeda atgauti šilumą, išsiskyrusią technologinio šaldymo procesų metu, ir ją panaudoti parduotuvių patalpų šildymui bei karšto vandens ruošimui.

„Investicijos į aplinkai draugiškas naujoves naudingos ne tik gamtai, bet ir pačiam verslui, kadangi jos atsiperka. Vien atgaunama šilumos energija iš technologinio šaldymo įrenginių per praėjusius metus mums leido sutaupyti - ar, tiksliau sakant, papildomai nesuvartoti - apie 290 MWh energijos", - pastebi I. Ščerbavičienė.

Šiuo metu didžiausiame šalyje „Maxima" prekybos tinkle yra naudojama tik ekologiška elektros energija, gaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių - saulės, vėjo ir vandens išteklių. Atsinaujinanti energetika Lietuvoje sparčiai auga, tad vien „Maximos" prekybos tinklas per mėnesį vadinamosios žaliosios energijos sunaudoja apie 11,3 mln. kWh.

Aplinkai ir gamtai draugiški sprendimai diegiami ne tik prekybos tinklo „Maximos" parduotuvėse. Prieš metus atidarytoje centrinėje „Maximos" administracijos būstinėje Vilniuje, kurioje dirba apie 400 žmonių, veikia automatizuota apšvietimo valdymo sistema, leidžianti sutaupyti apie 70 proc. elektros energijos sąnaudų, lyginant su įprastomis sistemomis. Modernūs davikliai reguliuoja apšvietimo lygį atsižvelgdami į šviesumo lygį lauke, o patalpoje nesant žmonių šviesos automatiškai išsijungia. Energija yra tausojama naudojant šiuolaikišką ir modernią kondicionavimo sistemą.

Apie bendrovę „Maxima"

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima" stiprybės - mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT" yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia 245 „Maximos" parduotuvės, kuriose dirba daugiau nei 15 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 550 tūkst. klientų.

"Maxima" administracijos pastatas.                                "Maxima" parduotuvė.                                                   Žalioji energija.

Daugiau informacijos

Ernesta Dapkienė

„Maximos" komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė

Mob. +370 611 43548