2018-04-16 13:33:02

LIETUVOS SOCIALDEMOKRATŲ PARTIJOS (LSDP) FRAKCIJA
 Žiniasklaidai                                         2018 04 16

„Valstiečių" reformoje - dovanos turtingiausiems

Socialdemokratų vertinimu, vyriausybės pristatytos pertvarkos orientuotos ne į modernią, o į pigia darbo jėga pagrįstą ekonomiką, kurioje ryškėja tendencija skatinti atskiras gyventojų  grupes, formuojant kone išrinktųjų kastas.
Pirmiausia,  kas krenta į akis, valdančiųjų pristatytoje mokesčių reformoje vyriausybė naikindama Sodros lubas pamalonins daugiausia uždirbančius - 1 ar kelis procentus Lietuvos gyventojų. Tai reiškia, didžiausias algas gaunančiųjų mokesčiai netgi mažės. Tokiu būdu biudžetas neteks milijonų ar net šimtų milijonų eurų pajamų.
„Vyriausybė ne tik atsisako progresinių mokesčių idėjos, kurie mažintų akivaizdžią pajamų nelygybę tarp turtingiausiųjų ir mažai uždirbančių, bet imasi atvirkštinių mokestinių išimčių - mažina Sodros mokesčius įvesdama lubas didžiausias pajamas gaunantiems. Logiška kelti klausimą, ar mes jau tiek  visko pertekę nepakankamai finansuojamose sveikatos ar socialinės apsaugos srityse, kad lengva ranka atsisakytume  milijoninių pajamų biudžetui?" - sako Seimo socialdemokratų partijos frakcijos narė Rasa Budbergytė.
Vyriausybės užmojai rodo, kad ji neatsižvelgia nei į Europos komisijos, nei į EBPO pastabas - mažinti pajamų nelygybę Lietuvoje, o atvirkščiai - remia didžiausias algas gaunančius.
Socialdemokratus stebina, kad vyriausybė ėmėsi mokesčių pertvarkos ir ją bei kitas struktūrines reformas pristato tuomet, kai sistemiškai nesutvarkyti viso viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai. Tai yra pakankamai ciniška, šalyje skelbiant apie nuolat augantį darbo užmokestį,  iš biudžeto atlyginimus gaunantiems darbuotojams palikti „įšaldytas algas" nuo sunkmečio apkarpymo  laikų.  Vyriausybė peržiūrėdama viešojo sektoriaus darbo užmokestį galėtų paskatinti visoje darbo rinkoje mokėti didesnius atlyginimus ir išlaisvintų Lietuvą iš mažų algų spąstų.
„Ši vyriausybė nesiruošia sistemiškai didinti atlyginimų savivaldybių darbuotojams, mokytojams, darželių auklėtojams, medikams, kultūros ir socialiniams darbuotojams. Nenuostabu, kad medikų, švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vienijasi ir rengiasi masiniams protestams. Akivaizdu, ši vyriausybė tarnauja turtingiesiems, nes paskelbta reforma stipriai papildys daug uždirbančių kišenes, o NPD didinimas mažai uždirbantiems pridės vos 5-7 eurus," - sako Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.
Pristatytos reformos gairės rodo, kad dabartiniai valdantieji, toliau tęsia savo bandymus viešajame sektoriuje - ne spręsti problemas iš esmės, o daryti išimtis atskiroms išrinktųjų grupėms, pavyzdžiui, ženkliai pakelti algas prokurorams ar žvalgybos pareigūnams, o kitiems valstybės sektoriaus darbuotojams pridėti po kelis eurus.

Išsamesnė informacija žiniasklaidai:
Irmina Frolova-Milašienė