2018-05-14 11:19:26

Seime - paroda „Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui Česlovui Juršėnui - 80"

2018 m. gegužės 14 d. pranešimas žiniasklaidai

Gegužės 17 d., ketvirtadienį, 9.30 val. Lietuvos laisvės gynėjų galerijoje (Seimo I rūmai) bus pristatyta paroda, skirta Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro, buvusio ilgamečio Lietuvos Respublikos Seimo nario, Seimo Pirmininko Česlovo Juršėno 80-mečiui paminėti.

Parodą atvers Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis ir Seimo Pirmininko pavaduotoja Irena Šiaulienė.

Ekspozicijoje atskleidžiamos Č. Juršėno gyvenimo akimirkos, įprasminančios jo, kaip politiko ir visuomenės veikėjo, darbus Lietuvai žengiant Nepriklausomybės keliu.

Ilgametę parlamentinio darbo 1990-2012 m. patirtį ir įdirbį geriausiai rodo Č. Juršėno pareigos Seimo vadovybėje: laikinai einantis Seimo Pirmininko pareigas nuo 1992 m. lapkričio 25 d. iki 1993 m. vasario 25 d., Seimo Pirmininkas nuo 1993 m. vasario 25 d. iki 1996 m. lapkričio 25 d., laikinai einantis Seimo Pirmininko pareigas nuo 2004 m. balandžio 6 d. iki 2004 m. liepos 12 d., Seimo Pirmininkas 2008 m., Seimo Pirmininko pavaduotojas 2000-2004 m., 2004-2006 m., 2008-2012 m., Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas 2006-2008 m.  Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, nuo 1990 m. kovo 10 d. Č. Juršėnas Tautos interesams atstovavo 8 287 dienas, tai yra 22 metus 9 mėnesius ir 8 dienas arba 198 888 valandų, 11 933 280 minučių, 715 996 800 sekundžių.

Č.Juršėnas išleido pirmuosius tarptautinių santykių ir politikos žinynus lietuvių kalba. Poilsio neįsivaizduoja be šachmatų. Nėra žaidęs aukšto rango oficialiose varžybose, bet mąstymo dvikovoje yra susirungęs su žymiais politikais. Buvo renkamas Lietuvos šachmatų federacijos prezidentu. Kolekcionuoja žymiausių dabarties politikų raštus ir karikatūras.

Apdovanotas Lietuvos nepriklausomybės medaliu (2000 m.), ordino „Už nuopelnus Lenkijos Respublikai" Komandoro kryžiumi (2001 m.), Marijos žemės kryžiaus 2-ojo laipsnio ordinu (Estija, 2004 m.), Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi (2004 m.), Ukrainos Jaroslavo Išmintingojo 3-iojo laipsnio ordinu (2006 m.), Belgijos ordinu, Olandijos ordinu, Petro Vileišio vardo nominacijos laureatas (2006 m.). Jam suteikti Švenčionių (2003 m.) ir Ignalinos (2006 m.) rajonų garbės piliečio vardai.

Parodoje eksponuojamos Lietuvos Respublikos Seimo archyvo fotografijos, kuriose pristatoma ilgametė Česlovo Juršėno politinė, parlamentinė veikla. Fotografijų autoriai - Vladimiras Gulevičius, Vilius Jasinevičius, Gintaras Mačiulis, Olga Posaškova, Gediminas Svitojus, Lina Žilytė.

Parodoje taip pat pristatomas ir kitas specifinis istorijos dokumentinis šaltinis, o kartu ir signataro aistra - karikatūrų ir draugiškų (ar nevisiškai) šaržų kolekcija. Seniausias parodos eksponatas - 1946 m. nežinomo lenkų dailininko nupieštas tuo metu dar aštuonmečio Česlovo Juršėno šaržas-portretas. Kiti, jau geriau žinomi Lietuvos dailininkų Vytauto Jurkūno, Sauliaus Medžionio, Vitalijaus Suchockio, Mečislovo Ščepavičiaus, Andriaus Šiušos, Edmundo Unguraičio, Adolfo Užos, Jono Varno šaržai ir karikatūros, publikuoti leidiniuose „Kodėl nerauda Česlovas Juršėnas?" ir „Česlovas Juršėnas su plaktuku ant Seimo šieno".

Lietuvos laisvės gynėjų galerijoje paroda bus eksponuojama iki gegužės 22 d. Ją apžiūrėti galima gegužės 18 d., penktadienį, atvirų durų valandų metu nuo 11 iki 15 val.

Daugiau apie parodą:

Informacijos ir komunikacijos departamento