2018-05-15 10:00:31

V. Vasiliauskas: Kinijos finansų rinkos žaidėjai - jau Lietuvoje, tačiau erdvės naujiems investuotojams dar yra

Šiandien vizitą Pekine pradedantis Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas aukščiausio lygio finansų konferencijoje kvies Kinijos verslą naudotis finansų technologijoms (FinTech) palankia aplinka Lietuvoje. Jis taip pat susitiks su šios šalies centrinio banko vicepirmininku ir finansų priežiūros institucijos vadovu aptarti, kaip įgyvendinamas abiejų šalių reguliuotojų pasirašytas memorandumas dėl bendradarbiavimo prižiūrint bankų sektorių.

„Kinijos FinTech jau yra įžengęs į Lietuvą. Tačiau, vertindami šios milžiniškos inovacijų rinkos mastą ir jos augimo potencialą, siekiame, kad patraukliomis galimybėmis plėtoti verslą Lietuvoje susidomėtų dar daugiau investuotojų. Be to, stiprindami ryšius su Kinijos FinTech sektoriumi ir finansų rinkos priežiūros institucija, ir mūsų šalies verslininkams plačiau atversime Kinijos rinkos duris", - sakė Vitas Vasiliauskas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Lietuvos banko duomenimis, FinTech galimybėmis mūsų šalyje domėjosi apie 10 Kinijos bendrovių, pusei jų Lietuvos bankas suteikė licencijas (4 elektroninių pinigų įstaigos licencijas ir 1 mokėjimo įstaigos licenciją).

Vizito Kinijoje metu bus pristatyti esminiai Lietuvos reguliacinės aplinkos privalumai FinTech srityje: vienas greičiausių licencijavimo procesų visoje Europos Sąjungoje (ES), platus galimų veiklos modelių pasirinkimas - nuo elektroninių pinigų ar mokėjimo įstaigos iki specializuoto banko. Be to, Lietuvos bankas nebankinio sektoriaus mokėjimo paslaugų teikėjams suteikia unikalią galimybę - tiesioginę prieigą prie centrinio banko mokėjimų infrastruktūros.

Numatoma, kad iki 2024 m. pasaulinė tarpusavio skolinimo (angl. peer-to-peer lending) rinka augs 50 proc. per metus. FinTech sektoriaus plėtra Lietuvoje skatintų greitesnį ir paprastesnį įmonių bei namų ūkių kreditavimą, didesnę konkurenciją finansų sektoriuje ir galiausiai - spartesnį ekonomikos augimą.

Susitikimuose su Kinijos liaudies banko vicepirmininku Čen Julu (Chen Yulu) bei Kinijos bankų ir draudimo sektoriaus reguliavimo komisijos vadovu Guo Šučingu (Guo Shuqing) Lietuvos banko valdybos pirmininkas aptars finansų sektoriaus ir jo reguliavimo pokyčius, galimybes investuotojams, diskutuos prekybos ES ir Kinijos santykių bei kitomis temomis.

Lietuvos bankas nuosekliai plėtoja ryšius su Kinijos finansų sektoriaus priežiūros institucijomis. 2013 m. Lietuvos bankui ir Kinijos vertybinių popierių priežiūros komisijai susitarus dėl bendradarbiavimo vertybinių popierių priežiūros srityje, Lietuvos finansų institucijoms buvo atvertas kelias tiesiogiai investuoti į Kinijos kapitalo rinką. Tam, kad galėtų keistis priežiūrai skirta informacija, Lietuvos bankas 2015 m. pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su Kinijos bankų reguliavimo komisija, kuri šiemet perėmė ir draudimo sektoriaus priežiūros funkciją.

Viešųjų ryšių skyrius