2018-05-15 12:48:12

Žiniasklaidai

2018 05 15

Socialdemokratai nesutinka: Seime vėl užčiauptos moterys

Šiandien profesorei Daliai Leinartei, Jungtinių Tautų komiteto prieš visų formų diskriminaciją prieš moteris vadovei neleista pasisakyti Seime - motyvuojant tuo, kad Tarptautinę šeimos dieną netinka kalbėti apie moterų teises.

„Ar nuo šiol šeimas Lietuvoje sudaro tik vyrai? Ar smurtas prieš moteris nėra viena skaudžiausių šeimos problemų?," - klausia socialdemokratė Dovilė Šakalienė

Istorinė, pirmoji plenarinė diskusija moterų teisių klausimais Nepriklausomoje Lietuvoje, Pasaulio moterų politikos lyderių suvažiavimo išvakarėse neįvyko. Seimo narių balsais ji buvo nukelta.

Seimo socialdemokratų partijos frakcijos narius stebina, kad socialinį jautrumą deklaravę valstiečiai-žalieji atėję į valdžią demonstruoja priešingą poziciją.

Pasak, D. Šakalienės, šiandien pirmą kartą Lietuvos Seimas galėjo atvirai pripažinti kokia prasta yra Lietuvos moterų padėtis - išgirsti aukščiausio lygio Lietuvos ekspertės, pripažintos aukščiausiu tarptautiniu formatu, pranešimą ir atvirai padiskutuoti ką darome su smurto prieš moteris epidemija, su moterų diskriminavimu, išnaudojimu, moterų teisių varžymu.

Profesorė D. Leinartė taip pat planavo įteikti Seimo pirmininkui surinktus parašus dėl moterų teisių ribojimo. Pagal Seimo Statutą diskusijai inicijuoti užtenka 1/10 Seimo narių parašų, surinkome dvigubai daugiau - dar niekada nebuvo precedento, kad bet kuria kita tema inicijuota diskusija būtų uždrausta, ką tik Seime buvo turėjome Gegužės 3-iosios Konstitucijos minėjimas, ir niekas nekvestionavo, kad yra kitokių nuomonių, kad iš tribūnos kalbėjo svečiai - bet jei tik paliečiami moterų klausimai, demokratija ir teisė sulaužomi čia pat. Seimo nariai parodo, kad politinių diskusijų Seime vykti nebegali, žodžio ir nuomonės laisvė čia nepageidaujamos.

„Moterims užčiaupė burnas pačiu brutaliausiu būdu tautos atstovybėje. Ar suprasti, kad  joje leidžiama kalbėti tik nenėščioms, tik nuolankiai besilaikančioms tradicinių vertybių? Matyt ir šeimos galvos smūgius priimančioms su dėkingumu," - sako Seimo narė D. Šakalienė.

Socialdemokratai palaiko spontaniškai kilusią moterų protesto akciją Seime.

Išsamesnė informacija žiniasklaidai:

Irmina Frolova-Milašienė