2018-06-05 13:12:44

SEIMO NARIO KĘSTUČIO MAŽEIKOS PRANEŠIMAS

SEIMO NARIO KĘSTUČIO MAŽEIKOS PRANEŠIMAS: MEDICININIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO SISTEMA REIKALAUJA YPATINGO DĖMESIO
Šiandien birželio 5 d. Pasaulinę aplinkos apsaugos dieną pasaulis vis daugiau kreipia dėmesio į aplinkos užteršimą. Šią dieną noriu atkreipti dėmesį į medicininių atliekų ir baigusių galioti vaistų ir papildų tvarkymą.
Žmonės dažnai skundžiasi, kur jiems padėti panaudotus švirkštus, papildus ir pan. Šiuo metu galiojanti tvarka įpareigoja žmogų ieškoti pavojingų atliekų tvarkytojų arba priduoti šias atliekas į stambiagabaričių atliekų aikšteles.
Tokia atliekų tvarkymo sistema neskatina žmonių atsakingai tvarkyti atliekas ir tik labai atkaklus ir sąmoningas pilietis išsiaiškina tvarką. Tačiau daugelis tiesiog nuleidžia rankas ir šių pavojingų atliekų atsikrato tiesiog buitinių atliekų konteineryje.
Valstybinė vaistų kontrolės tarnybos duomenimis per 2017 metus buvo parduota 73,353 mln. vaistų pakuočių, o priimta utilizuoti 14,3 tonų pasibaigusių galioti arba netinkamų naudoti vaistų. Papildų ir švirkštų pardavimų kiekiai nėra žinomi, bet jų gali būti žymiai daugiau.
Lietuvoje, kaip ir kai kuriose Europos Sąjungos šalyse, teisės aktai įpareigoja vaistines iš gyventojų priimti naikintinus vaistus. Informuoti apie tai turi ir pačios vaistinės - jose, matomoje vietoje, turi būti pateikta informacija apie tokią galimybę. Visi gyventojų į vaistines atnešti nebereikalingi vaistai turi būti priimami nemokamai. Jei vaistinės minėtų vaistų nepriimtų, prašau informuoti mane ir aš kaip Seimo narys kreipsiuosi į atsakingas institucijas, kad vaistinės pradėtų tinkamai tvarkyti atliekas.
Žinotina, kad papildų ir medicininių priemonių atliekos daro žalą gamtai, sukelia pavojų gyvūnams, jei jos yra šalinamos kaip buitinės atliekos. Todėl rengiamame atliekų įstatymo projekte didelį dėmesį skiriame pavojingų atliekų tvarkymo problemoms.
Priemonių būtina imtis, kad neišsipildytų niūri Junginių Tautų prognozė, kad iki 2050 m. plastiko vandenyne bus daugiau nei žuvų.

Daugiau informacijos:

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas, LVŽS frakcijos narys Kęstutis Mažeika
Tel. (8 5) 2396691, mob.tel. 8 668 42139
El. p. kestutis.mazeika@lrs.lt