2018-06-05 14:07:12

Nepasiteisinusios prognozės aviacijos sektoriuje

Birželio 5, 2018 // Pranešimas spaudai

Nepasiteisinusios prognozės aviacijos sektoriuje
Nepaisant augančių keleivių srautų aviacijos sektoriaus šiais metais laukia ženkliai mažesnis pelnas nei prognozuota anksčiau. Koreguota prognozė pateikta šių metų birželio 3 - 5 dienomis Sidnėjuje, Australijoje vykstančiame 74-jame Tarptautinės oro transporto asociacijos (IATA) metiniame generaliniame susirinkime.
Šiemet asociacija paskelbė metinę rinkos apžvalgą, kurioje praėjusių metų gruodį skelbta sektoriaus pelningumo prognozė sumažinta nuo 38.4  iki 33.8 milijardų JAV dolerių. "Nors pagrindine aviacijos sektoriaus augimo priežastimi laikomi keleivių srautai stabiliai auga, beveik dvigubai padidėjo ir oro linijų išleidžiama suma kurui. Jei palygintume, pavyzdžiui, su 2003-iais- oro linijos dabar kurui išleidžia net 3 kartus daugiau nei tuomet, o bendrų kaštų eilutėje kuras sudaro penktadalį visų oro linijų išlaidų.”- pastebi suvažiavime dalyvaujanti aviacijos naujienų portalo AeroTime vadovė Skaistė Knyzaitė.
Santūriau sektoriaus pelningumą vertinti skatina ir tokie įvykiai kaip Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš Europos Sąjungos, JAV įvesti plieno ir aliuminio muito mokesčiai, JAV pasitraukimas iš Irano branduolinio susitarimo, bei vykstantys prekybos ir geopolitiniai konfliktai. Vis dėl to, net ir numatomą mažesnį pelningumą asociacija vadina „solidžiu" bei pabrėžia, kad aviacijos sektoriaus augimą skatins toliau sparčiai didėjantys keleivių srautai. Prognozuojama, kad 2018-aisiai jie augs 7.0% - tai yra gerokai sparčiau nei pastarųjų 20- ies metų vidurkis, siekiantis 5.5%.
IATA metinis generalinis susirinkimas kasmet suburia  daugiau kaip 800 atstovų iš didžiausių ir svarbiausių industrijos kompanijų. Šių metų renginyje pranešimus skaitė dešimtys nuomonės formuotojų, įskaitant Emirates oro linijų vadovą Tim Clark, Europos Komisijos Mobilumo ir transporto padalinio generalinį direktorių Henrik Hololei, bei Jungtinių Tautų Narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo prevencijos biuro geros valios ambasadorę Mira Sorvino.

Kontaktai informacijai:
Komunikacijos departamentas