2018-06-07 11:03:04

Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos pranešimas

2018 m. birželio 7 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos pranešimas: frakcija realiai siekia įvesti progresinius mokesčius, todėl įregistravo GPM įstatymo pakeitimus

Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcija Seime birželio 7 d. įregistravo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifų pakeitimus, kurie Lietuvos mokesčių sistemą pavers progresine, ir tokiu būdu šalyje būtų mažinama socialinė nelygybė. Pasak Seimo LSDD frakcijos nario, Seimo Pirmininko pavaduotojo, LSDDP lyderio Gedimino Kirkilo, atėjo laikas įvesti seniai žadėtus progresinius mokesčius ir tai galime padaryti proporcingai apmokestindami pajamas, nuimdami naštą nuo mažesnes pajamas gaunančiųjų.
„Šiuo metu galiojantis teisinis reglamentavimas, nustatantis vienodą gyventojų pajamų mokesčio tarifą skirtingas pajamas gaunantiems asmenims, didina visuomenės narių turtinę nelygybę, socialinę atskirtį, kadangi didesnes pajamas gaunantiems asmenims atskaičius būtinąsias išlaidas lieka didesnė  pajamų dalis negu tiems, kurie gauna mažesnes pajamas. Socialinė atskirtis iki šiol tik didėjo, ir manome, kad mūsų pasiūlymas šiandien yra labai reikalingas didžiajai daliai visuomenės. Siūlome nustatyti skirtingus gyventojų pajamų mokesčio tarifus skirtingas pajamas gaunantiems asmenims - tai mažintų socialinę atskirtį ir užtikrintų proporcingą apmokestinimą", - sako Seimo LSDD frakcijos atstovas G. Kirkilas.
Seimo LSDD frakcijos seniūnas Andrius Palionis sako, kad pasiūlyme įregistruoti trys skirtingi GPM tarifai.
„Siūlome, kad metinė pajamų dalis, neviršijanti 1,5 dydžio minimaliosios mėnesinės algos, galiojusios einamųjų kalendorinių metų sausio 1 dieną, dvylikos dydžių sumos, būtų apmokestinama 19 proc. GPM tarifu. O metinė pajamų dalis, viršijanti 1,5 dydžio minimaliosios mėnesinės algos, galiojusios einamųjų kalendorinių metų sausio 1 dieną, dvylikos dydžių sumą, tačiau neviršijanti 120 VDU, apmokestinama 21 proc. pajamų mokesčio tarifu. Trečiasis GPM tarifas būtų 25 proc. ir jį siūloma taikyti metinei pajamų daliai, viršijančiai 120 VDU", - sako Seimo LSDD frakcijos seniūnas A. Palionis.
LSDD frakcija mano, kad didesnes pajamas gaunantys žmonės solidariai turėtų pasidalinti mokestine našta, todėl  įregistravo Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūloma  netaikyti socialinio draudimo įmokų „lubų".

Daugiau informacijos:
Seimo LSDD frakcijos atstovė