2018-06-08 08:45:11

Seimo LSDP frakcijos nario A. Syso pranešimas: „Kaupimas privačiuose fonduose negali būti privalomas"

2018 m. birželio 8 d. pranešimas žiniasklaidai

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narys Algirdas Sysas turi pastabų ir užregistravo pataisas Seimui Vyriausybės pateiktam pensijų sistemos pertvarkos įstatymų paketui. Pirmiausia parlamentaras siūlo išbraukti automatinį dalyvių įtraukimą į kaupimą pensijų fonduose.
„Pensijų dalies kaupimas privačiuose fonduose negali būti privalomas, o tik savanoriškas. Ypač žinant mūsų gyventojų informavimo sistemos problemas, įstatyme negali būti nurodyta, kad nepareiškęs savo valios žmogus automatiškai tampa privataus fondo klientu", - sako pataisą pensijų pertvarkos projektui užregistravęs Seimo narys.
Užregistruotoje pataisoje A. Sysas siūlo ir ilgesnį laikotarpį apsisprendimui dėl pasilikimo pensijų kaupimo fonde - 6 mėnesius, o ne 2 mėnesius, kaip siūloma Vyriausybės projekte. „Žmogus tiesiog gali nesuskubti arba pražiopsoti tokį trumpą laikotarpį. Atrodo, kad Vyriausybė šiuo atveju daro viską bandydama įsiteikti privatiems fondams, o ne žmonėms", - teigia socialdemokratas.
Taip pat A. Sysas siūlo sumažinti vyriausybės siūlomus atskaitymus nuo pensijų fonde sukaupto turto, kad žmogui liktų daugiau iš fonde sukauptų pensijai lėšų.

Daugiau informacijos:
Irmina Frolova-Milašienė