2018-06-08 10:02:17

A. Ažubalis ir L. Kasčiūnas ragina Seimo ir NSGK pirmininkus prisidėti prie sąžiningų rinkimų užtikrinimo

Pranešimas žiniasklaidai
2018 m. birželio 8 d.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas kreipėsi į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininką Vytautą Baką dėl Demokratinių procesų patariamosios komisijos prie Seimo NSGK įsteigimo.
Tokią Lietuvos parlamentarų iniciatyvą paskatino paskelbta žinia apie aukšto rango NATO šalių pareigūnų steigiamą Transatlantinę sąžiningų rinkimų komisiją (Transatlantic Commission on Election Integrity).  Iniciatorių teigimu, iki šiol kovoje su hibridinėmis grėsmėmis trūko koordinacijos ir holistinio požiūrio į tokias grėsmes. Todėl organizacija sutelksiančia buvusių politikų, ekspertų, pilietinės visuomenės ir žiniasklaidos atstovų pastangas abiejose Atlanto pusėse, siekiama užpildyti šią spragą.
Anot A. Ažubalio ir L. Kasčiūno, faktiškai įrodyta, kad Rusija aktyviai bandė daryti įtaką Vakarų valstybių vidaus politiniams procesams. Siekta paveikti rinkimų rezultatus skleidžiant dezinformaciją ir propagandą per žiniasklaidą, socialinius tinklus, vykdant kibernetines operacijas. Taip pat buvo skatinamos diskusijos tiesiogiai su balsavimu nesusijusiomis, tačiau jautriomis ir visuomenę supriešinančiomis temomis. Tokiais būdais mėginta mažinti Vakarų visuomenių pasitikėjimą demokratiniais procesais ir institucijomis bei skatinti vidinį susipriešinimą. Vien 2019 metais Lietuvoje vyks treji rinkimai. Tikėtina, kad artėjant rinkimams Rusija bandys įgyti didesnės įtakos politiniams ir visuomeniniams procesams ir Lietuvoje. Rusija sieks, kad jai palankios politinės jėgos keltų kandidatus rinkimuose ir turėtų savo atstovus valdžios institucijose.  Seimo narių teigimų, būtina surasti būdus, kaip užkirsti kelią šioms Rusijos keliamoms grėsmėms.
Rašte Seimo ir NSGK pirmininkams teigiama, kad komisija būtų NSGK patariamasis organas. Komisiją sudaryti galėtų Seimo nariai, o į jos posėdžius būtų kviečiami buvę politikai, ekspertai, besispecializuojantys rinkimų procesų, informacinio, kibernetinio saugumo srityse, žiniasklaidos atstovai. Pagrindinis komisijos uždavinys būtų analizuoti užsienio valstybių įtaką šalies demokratiniams procesams ir teikti siūlymus NSGK, Seimui ir kitoms institucijoms, kaip sustabdyti užsienio valstybių bandymus kištis į Lietuvoje vyksiančius rinkimus ir stiprinti kovą su naujomis informacinėmis ir hibridinėmis grėsmėmis šalies visuomenei, demokratiniams procesams ir institucijoms. Komisija taip pat galėtų bendradarbiauti ir dalytis patirtimi bei informacija su minėta tarptautine Transatlantine sąžiningų rinkimų komisija.

Kontaktams:

Audronius Ažubalis