2018-06-13 09:15:07

Paskelbtas projekto „Rail Baltica" architektūrinių, kraštovaizdžio ir vizualinio identiteto projektavimo gairių konkursas

Informacija žiniasklaidai

13.06.2018

Bendra Baltijos šalių įmonė „RB Rail AS" paskelbė atvirą konkursą projekto „Rail Baltica" architektūrinėms, kraštovaizdžio ir vizualinio identiteto projektavimo gairėms sukurti. Šiuo pirkimu siekiama užtikrinti vieningas projektavimo gaires visai „Rail Baltica" vėžei. Kad būtų kuo geriau atsižvelgta į visuomenės poreikius, į gairių rengimą visose trijose šalyse bus įtrauktos suinteresuotos šalys - architektų asociacijos, universitetai, socialinių partnerių ir nevyriausybinių organizacijų, dirbančių su senjorais, žmonėmis su negalia, šeimomis, atstovai. Paskutinė diena konkurso pasiūlymams pateikti - 2018 m. liepos 18 d.

Atviro konkurso tikslas  sukurti techniškai ir ekonomiškai naudingiausių kriterijų, taisyklių ir standartinių sprendinių, vizualizacijų ir gairių rinkinį, kitaip - architektūrines, kraštovaizdžio ir vizualinio identiteto projektavimo gaires (AKG). Jomis bus papildytos „Rail Baltica" projektavimo gairės kraštovaizdžio planavimo, urbanistikos ir vizualinių sprendimų srityse. AKG taps projektavimo gairių dalimi, kurių privalo laikytis visi vėžės projektuotojai ir statytojai.

Konkurso laimėtojas turės parengti išsamią analizę ir kiekybinį ekonominį vertinimą, leisiantį užtikrinti aukščiausią įmanomą standartizacijos lygį. Studija bus vykdoma trimis etapais:

1.                         Sąlygų analizė, apimanti atliktas studijas bei dabartinę projekto būklę, ir saugumo reikalavimų, skirtų funkcionalumui pasiūlymą, siekiant užtikrinti aukščiausią įmanomą standartizacijos lygį.

2.                         Konceptinių geležinkelio tiltų projektavimo gairių, sprendimų triukšmo mažinimo barjerams ir žaliesiems tiltams, vizualinio keleivinių stočių identiteto parengimas, įskaitant funkcinius reikalavimus, pylimus, iškasų ir viadukų apželdinimą.

3.                         Suinteresuotųjų šalių sąrašo parengimas, lūkesčių valdymas ir dirbtuvių, kurių metu būtų skatinamos diskusijos ir pristatomi galimi sprendimai, rengimas bei gautų rezultatų pristatymas.

Mart Nielsen, RB Rail technikos direktorius teigė: „Šis pirkimas yra svarbus žingsnis kuriant vieningą požiūrį į „Rail Baltica" vėžės elementų - tiltų, triukšmo barjerų, žaliųjų tiltų, keleivinių stočių, pylimų, iškasų ir viadukų - projektavimą. Tikimės, kad studijos rengėjai įvardins, įtrauks ir bendradarbiaus su gausybe suinteresuotųjų šalių tam, kad atrastų geriausią praktiką ir inovatyvius sprendimus visiems mano įvardintiems elementams. Taip pat tikimės, kad „Rail Baltica" tvarumas ir funkcionalumas bus patobulintas pasinaudojant geriausias projektavimo sprendimais. Galiausiai, tokiu būdu siekiame kuo geriau suprasti kliento ir visuomenės poreikius bei atsižvelgti į juos projektavimo ir projekto įgyvendinimo metu."

Atviras konkursas bei architektūrinių, kraštovaizdžio ar vizualinio identiteto projektavimo gairių parengimas finansuojamas kartu su Infrastruktūros tinklų priemone (CEF) ir rengiamas vadovaujantis Latvijos Viešųjų pirkimų įstatymu.

Pasiūlymai turi būti pateikti elektroniniu būdu naudojant E-konkursų sistemos įrankius pasiekiamus adresu https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/Procurement/11623  iki 2018 metų liepos 18 dienos

Atviro konkurso taisyklės ir priedai pateikiami E-konkursų sistemos produkto profilio puslapyje adresu https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier/Procurement/11623 ir tinklalapyje http://railbaltica.org/tenders/.

RB RAIL AS

RB RAIL AS yra bendra Estijos Respublikos, Latvijos Respublikos ir Lietuvos Respublikos įmonė, įsteigta įgyvendinti Rail Baltica projektą - pirmąjį tokio pobūdžio infrastruktūros projektą Baltijos regione.

RB RAIL AS yra projekto „Rail Baltica" centrinis koordinatorius. Įgyvendinant projektą numatyta nutiesti greitojo geležinkelio liniją ir sukurti infrastruktūrą nuo Talino iki Lietuvos ir Lenkijos sienos. „Rail Baltica" bus elektrifikuota vieša geležinkelio linija - ekologiška ir moderni transporto sistema.

Daugiau informacijos:

Ilze Rassa