2018-07-06 12:53:15

Daugiau galios „BaltCap“ infrastruktūros fondui: EBRD investuoja 20 milijonų eurų

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (EBRD) į „BaltCap Infrastructure Fund“ (BInF) investuoja 20 milijonų eurų. Parašą po atitinkamu susitarimu šiandien Taline, Estijos finansų ministerijoje vykusioje ceremonijoje padėjo EBRD prezidentas seras Suma Chakrabarti. Į fondą taip pat investuoja Latvijos „Citadele“ pensijų fondai bei jau esami investuotojai – tokiu būdu BInF pasiekė planuotus 100 milijonų eurų.

„Mes džiaugiamės galėdami prisidėti prie „BaltCap Infrastructure Fund“ investuotojų ir skirti tam solidžią 20 milijonų eurų sumą. Fondas atliepia regione pastebimam infrastruktūros finansavimo stygiui ir paskatins privataus kapitalo investicijas į esminius infrastruktūros objektus trijose Baltijos šalyse. Fondas aiškiai deklaruoja savo pasiryžimą prisidėti prie klimato kaitos mažinimo ir EBRD parama yra svarbus riboženklis, įtvirtinantis  banko siekį skatinti „žaliąsias“ iniciatyvas privataus ir rizikos kapitalo sektoriuje“, - sakė EBRD prezidentas S.Chakrabarti.

„Didžiuojamės galėdami pasveikinti naujas investicijas į „BaltCap Infrastructure Fund“, kuris yra pirmasis Baltijos šalyse fondas, skatinantis privačius investuotojus finansuoti infrastruktūros projektus. Fondo strategija atitinka šiame regione augančią investicijų į transporto, energetinio efektyvumo ir atsinaujinančios energetikos projektus paklausą. Pernai Estijoje įsigaliojo nauja rinkos reguliavimo tvarka, įteisinusi ribotos partnerystės tipo fondų veikimą. Šis formatas yra geriausios įvairių šalių patirties diegiant ribotą partnerystę kompiliacija. Džiaugiamės, kad vis daugiau ir daugiau privataus kapitalo fondų valdytojų, įskaitant „BaltCap“, pasinaudojo galimybe steigti fondus pas mus“, - kalbėjo Estijos finansų ministras Toomas Tõniste.

Investuodamas 20 milijonų eurų EBRD tapo antruoju pagrindiniu BInF investuotoju – pernai tokio pat dydžio sumą investavo Europos investicijų bankas.

„Pritraukti EBRD, kaip vieną iš kertinių investuotojų, buvo vienas iš svarbiausių žingsnių formuojant fondą bei investavimo strategiją. Tai susiję tiek su banko institucine kompetencija, tiek su jų nuoseklumu skatinant Baltijos regiono plėtrą. Mes jaučiamės įpareigoti tokio investuotojų pasitikėjimo – jie sukūrė prielaidas suteikti ilgalaikį mūsų šalių infrastruktūros plėtros finansavimą geriausiomis įmanomomis sąlygomis“, - pažymėjo „BaltCap Infrastructure Fund“ partneris Šarūnas Stepukonis.

Į BInF taip pat investuoja „Citadele“ pensijų fondai – tokiu būdu fondo dydis išauga iki 100 mln. eurų.

Didžiausias Baltijos šalyse fondų valdytojas „BaltCap“ BInF įkūrė pernai vasarą. Fondas investuoja į transporto, energetikos ir visuomeninės infrastruktūros projektus Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Netrukus po starto fondas už 16 mln. eurų įsigijo biokuro katilinės statybos projektą Vilniuje. Katilinė bus pastatyta ir pradės veikti 2019 metų pradžioje. Ji užtikrins beveik 10 proc. sostinei reikalingos šilumos.

Pernai BInF taip pat įsigijo 75 proc. biodujų elektrines valdančios Latvijos bendrovės „Anaerobic Holding“ akcijų už 9,45 mln. eurų. Bendrovė valdo tris biodujų elekrtines Latvijoje. Jų instaliuota galia siekia 4,9 MW.

BInF investuotojų sąraše yra didžiausia Baltijos šalių pensijų fondai, gyvybės draudimo bendrovė bei tarptautinės finansų institucijos. Daugiau nei pusę finansavimo užtikrina Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje veikiantys pensijų fondai. Tai yra kol kas didžiausia bendra vietos pensijų fondų investicija į privataus kapitalo fondą.

„BaltCap“ yra didžiausias nepriklausomas privataus ir rizikos kapitalo fondų valdytojas Baltijos šalyse, veikiantis nuo 1995 metų. „BaltCap“ yra investavęs į daugiau nei 70 Baltijos šalyse įsikūrusių įmonių.  2017 metais  bendros valdomų įmonių metinės pajamos siekė 615 mln. eurų.

Daugiau informacijos:

Šarunas Stepukonis