2018-07-08 12:37:50

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas

Įsibėgėjo ketvirtasis Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas (PLJS) Harmony parke, Prienų rajone. Vakar, antrąją festivalio dieną, įvyko apie 30 pranešimų, diskusijų bei susitikimų sesijų.

Festivalis - trys dienos diskusijų ir geriausios lietuviškos muzikos. Festivalio programoje - diskusijos ir pranešimai mokslo, verslo, kultūros bei politikos, karjeros temomis.

Antrosios festivalio dienos metu nuskambėjo tokios renginio dalyvių mintys bei idėjos:

Pagrindiniai pranešėjai
David Traub, prodiuseris, JAV: „Kiekvienas žmogus turi unikalią  dovaną kurti. Tereikia įšgirsti, ką sako vidinis balsas."
„Didžiausias įkvėpimo šaltinis - tai suvokimas, kodėl mes esame čia."

Vytautas Landsbergis, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas: „Einu į valdžią, pasidarysiu bapkių. Čia pats blogiausias išsigimimas"

Mokslo tema
Diskusija  „FinTech - blizgus popierėlis ar skanus saldainis?"
Paulius Kunčinas, „Blockchain Centre Vilnius" valdybos pirmininkas: „Lietuva padarė daug, kad įvyktų proveržis Fintech srityje, bet klausimas ar susidarys kritinė masė. Ar mes  juo pasitikėsime? Ar fintech atlaikys krizes, kurias bankai jau yra patyrę anksčiau. Šiuo metu bankai atrodo stipresni, tad labiau tikėtina, kad bankai perims fintech'ą. Šiuo metu aš netikiu, kad fintech'as galėtų pakeisti bankus."

Gintautas Bartkus, „Delloite legal" partneris: „Kalbant apie naujas technologijas, labai svarbu atsargiai apgalvoti jų reglamentavimą, nes kitu atveju, siekdami apsaugoti vartotojus, sukursime problemą visam sektoriui, kuri užkirs kelią jų vystymuisi.  Su nauja tvarka ateina ir naujos problemos ir išsūkiai, bet svarbu išmokti visas pamokas." (Apie ICO ir kriptovaliutas)

Ieva Elvyra Kazakevičiūtė, „Revolut" viešųjų ryšių ir bendruomenių vadovė:
„Ateityje bankų ir finansų sektorius atrodys taip, kaip dabar informacininų technologijų, kur dominuoja google, facebook... Aš manau, kad Fintech irgi kažkada laikysis pasaulyje ant 3 milžinų. Mūsų tikslas buti vienais jų."
Marius Jurgilas, Lietuvos banko valdybos narys: „Tiems, kurie klausia, ar Fintech startuoliai sugebės išgyventi iš vartotojų atliekamų mokėjimų... Reikia kelti klausimą, kad gal nauji startuoliai gyvens ne iš mokėjimų, bet tiekdami papildomas paslaugas? Ar galima išgyventi iš mokėjimų? Atsakymas paprastas - pasaulyje bankų sektorius 60 proc. pajamų gauna iš mokėjimų."
Monika Rimkūnaitė-Bložė, UAB „Mobilieji mokėjimai" generalinė direktorė: „Labai svarbu neiti prieš kažką, o eiti kartu. Fintech startuolių pliusas - lankstumas, todėl bankams apsimoka juos turėti savo ekosistemoje, nes jie greičiau sukurs ir pasiūlys jų vartotojams reikalingus sprendimus. Bankai - tradicinės bendrovės, čia sprendimai ir pokyčiai vyksta lėtai."

Diskusija tema „Ko reikia Lietuvos mokslui? Išradėjai VS taikytojai"
Vladas Algirdas Bumelis, Profesorius, akademikas, UAB Biotechpharma generalinis direktorius: „Mokslas arba yra arba jo nėra. Nesvarbu, kokios srities jis būtų. Sakote, kad trūksta finansavimo? Pinigų yra! Jų net per daug yrai! Pilni maišai! Lietuvoje trūksta idėjų."
„Kažkada, kai profesorius V. Šikšnys gaus Nobelio premiją už savo genų karpymo įrankį. Ir mes galėsime žmogui iškirpti tam tikrą geną, aš visiems lietuviams norėčiau iškirpti pavydo ir pesimizmo genus ir įsiūti enterprenerystės geną."

Gabrielius Jakutis, Vilnius-Lietuva iGEM antreprenerystės vadovas: „Mūsųmokslas stagnuoja. Tai - mažos šalies sindromas. Žmonės Lietuvoje vis dar bijo, kad jų idėjos bus pavogtos, todėl jas slepia ir jų neįgyvendina."

Politikos tema
Lietuva 2118: trijų kartų diskusija
Virginijus Sinkevičius, ūkio ministras: „Mes turime tik miškus, švarų vandenį ir gintaro tiek, kiek paveiksliukų Pilies g. Vilniuje. Bet svarbiausia, ką turime, - tai mūsų pilietiški žmonės."

Kun. Antanas Saulaitis: „Kas yra lietuvis? Indėnai šį klausimą sprendė prieš daug metų sakydami, kad tu turi turėti 1/8 indėno kraujo. Bet tai netiesa, lietuvis esi tada, jei save tapatini su Lietuva ir ją myli. Identitetas nepriklauso nuo kraujo ryšio."

Muzikantas Jurgis Didžiulis: „Turim pereiti nuo reikia lietuvybės į noriu lietuvybės!"

Verslo tema
„Pramonė 4.0 - apverčiame įmonę ir ją sėkmingai parduodame"
Tomas Jaskelevičius, bendrovės „PBS vadovas: „Tam, kad sukurtume daugiau pridėtinės vertės, reikia tinkamai išnaudoti resursus. Ankščiau pigiai parduodavome, tačiau šiai dienai turime konkuruoti inovacijomis. Jei suderintume du dalykus - veiklos efektyvumą ir produkto kūrimą, padidintume pridėtinę vertę ir būtume pasaulio lyderiais"

Rimas Varanauskas, AB „Freda" valdybos pirmininkas: „Lietuvai nebereikia pigios darbo jėgos, bet reikia efektyvios tam, kad būtume konkurencingi pasaulyje"

Aidas Kučys, bendrovės „Littlefuse" Naujų produktų įvedimo į gamybą vadovas Europai ir Kauno gamyklos vadovas: ,,Lietuviai per daug save nuvertina. Turime didžiuotis savimi, tada pasieksime daugiau ir norėsime likti Lietuvoje."
„Lietuvai trūksta lyderių"

LR ūkio viceministras Gintaras Vilda: „,Pangrindis inovacijų šaltinis yra skaitmeninės platformos, dirbtinis intelektas"

„Šiuolaikinė LDK - lietuviško verslo ekspansija"
Dalius Misiūnas, MAXIMA grupės vadovas: „LDK pamokos Lietuvos verslui: komunikacija, lankstumas, ambicija, atvirumas, įtraukimas".

Daugiau nuotraukų galerijoje čia: www.facebook.com/pg/PLJSLT/photos/?tab=album&album_id=1