2018-07-09 17:51:45

Užsienio reikalų ministerijoje paminėtos Specialiosios tranzito schemos 15-osios veikimo metinės

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija

Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas

J. Tumo-Vaižganto g. 2, LT-01511 Vilnius

Tel. 870 6 52534, 870 6 52414; el. p. media@urm.lt

2018-07-09

Pranešimas spaudai

Liepos 9 dieną Užsienio reikalų ministerijoje paminėtos 15-tosios Specialiosios tranzito schemos (STS) veikimo metinės.

„Greitai ir laiku įgyvendinusi šį didelį ir unikalų projektą Lietuva įvykdė įsipareigojimus Europos Sąjungai, pasiekė Lietuvos ir ES strateginius tikslus bei užsitikrino ilgalaikį Specialiosios tranzito schemos įgyvendinimo finansavimą iš ES biudžeto", - sveikindamas susirinkusiuosius sakė Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Renginyje dalyvavo Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas, tuometiniai Lietuvos užsienio reikalų ir vidaus reikalų ministrai Antanas Valionis ir Juozas Bernatonis, kitų Lietuvos žinybų, atsakingų už STS įgyvendinimą - Centrinės projektų valdybos, Valstybės sienos apsaugos, Muitinės departamento, Europos Komisijos Lietuvoje - vadovai ir atstovai.  Pristatytos supaprastinto tranzito aktualijos ir ateities perspektyvos, dalintasi prisiminimais apie įveiktus iššūkius kuriant ir įgyvendinant šią unikalią schemą.

Simboliška, kad minint šią sukaktį, STS teko dar vienas sudėtingas išbandymas - pasaulio futbolo čempionatas Rusijoje, kurio metu dalis varžybų vyko ir Kaliningrade. Per pusę birželio mėnesio vien papildomais traukiniais stebėti rungtynių per Lietuvą vyko apie 12 tūkstančių užsienio šalių futbolo sirgalių. Gero pasiruošimo ir visų tarnybų atsakingo bei kruopštaus darbo dėka, futbolo sirgalių traukinių tranzitas per Lietuvą įvyko sklandžiai ir be incidentų.

Specialioji tranzito schema pradėjo veikti 2003 metų liepos 1 dieną. Per 15 schemos veikimo metų daugiau negu 6 mln. Rusijos Federacijos piliečių buvo išduotas leidimas vykti per Lietuvos teritoriją supaprastinto tranzito tvarka. Ši unikali schema, skirta užtikrinti asmenų sausumos tranzitą tarp Kaliningrado srities ir kitų Rusijos Federacijos dalių, finansuojama Vidaus saugumo fondo, kuris buvo įsteigtas Europos Komisijos 2013 - 2021 m. laikotarpiui, siekiant prisidėti prie laisvės, saugumo ir teisingumo erdvės stiprinimo ir solidarumo principo taikymo tarp ES valstybių narių, lėšomis.

URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas

Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2534

Facebook | Twitter | Flickr | Youtube