2018-07-10 14:01:16

Pilkųjų ruonių žūčių klausimą padės spręsti „Sea Shepherd" atstovai, Baltijos jūroje vykdantys kampaniją „Perkūnas"

PRANŠIMAS SPAUDAI
2018-07-10

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nario Lino Balsio kvietimu liepos 12 dieną (ketvirtadienį) 13 val. Lietuvos jūrų muziejuje lankysis visame pasaulyje žinomos nevyriausybinės organizacijos „Sea Shepherd" kampanijos „Perkūnas" vadovai  Reinhard Grabler ir SoHa Kalafusova.

Maloniai kviečiame žiniasklaidos atstovus dalyvauti darbinėje sesijoje bei spaudos konferencijoje.

Laikas: liepos 12 d. (ketvirtadienis), 13 val. (trukmė - 2 val.). Nuo 15 val. - spaudos konferencija (trukmė 0,5 val.).

Vieta: Lietuvos jūrų muziejaus edukacinė klasė. Žurnalistus, norintys dalyvauti darbinėje sesijoje ir konferencijoje, prašome pranešti n.puteikiene@muziejus.lt

„Sea Shepherd" kartu su Lietuvos jūrų muziejaus, Aplinkos, Žemės ūkio ministerijų, Pajūrio regioninio parko atstovais susirinks į darbinę sesiją, kurios metu bus ieškoma sprendimų, padėsiančių efektyviau spręst pilkųjų ruonių žūčių problemą.

Baltijos pilkieji ruoniai yra įrašyti į visų prie Baltijos šalių esančių šalių Raudonąsias knygas.

Praėjusiais metais vien Pajūrio regioninio parko teritorijoje rastas 41 negyvas pilkasis ruonis. Kai kurie iš jų buvo aptikti su šautinėmis, durtinėmis žaizdomis. Šiais metais aplinkosaugininkus šokiravo pajūryje rastas itin brutaliai nužudytas ir be galvos pilkojo ruonio kūnas.

Seimo narys L. Balsys atkreipia dėmesį, kad šiuo metu nėra vieningo ir nuoseklaus bent metus trunkančio Lietuvos pakrantėje rastų negyvų ruonių monitoringo, kuris padėtų tiksliau nustatyti jų žuvimo priežastis, taip pat iki šiol sunku nustatyti ir akivaizdžiai dėl žmogaus kaltės mirusių ruonių žudikus.

Šiandien duomenis apie Lietuvos pajūryje žuvusius ruonius renka tik Lietuvos jūrų muziejus, kuris taip pat vienintelis šalyje rūpinasi sužeistų ruonių gydymu, reabilitacija ir grąžinimu į laisvę.

Darbinės sesijos metu siekiama perimti gerąją patirtį iš ilgus metus pilkųjų ruonių ir kitos jūros biologinės įvairovės apsaugoje dirbančios „Sea Shepherd" organizacijos, surasti sprendimus ir bendradarbiavimo tarp Lietuvos institucijų galimybes bei parengti reikalingus teisės aktus, kuriuos, esant poreikiui, galima būtų pateikti Seimo rudens sesijoje.

Šiuo metu Baltijos jūroje „Sea Shepherd" Baltijos jūroje vykdo kampaniją „Perkūnas", kurios metu patruliuojant Gdansko įlankoje, Lenkijos, Vokietijoje tikrinami žvejybiniai žiauniniai tinklai, tampantys grėsme saugomiems pilkiesiems ruoniams. Naujausi „Sea Shepherd" tyrimai rodo, kad Lenkijoje ir Vokietijoje saugoma ir sparčiai nykstanti pilkųjų ruonių populiacija mažėja ir dėl neteisėto jų žudymo.

Apie „Sea Shepherd": tai - tarptautinė ne pelno siekianti jūrų išsaugojimo organizacija, atliekanti tiesioginius veiksmus, skirtus ginti laukinius gyvūnus, išsaugoti ir apsaugoti pasaulio vandenynus nuo neteisėto eksploatavimo ir aplinkos naikinimo.

Plačiau apie organizaciją: https://www.seashepherdglobal.org/who-we-are/

Plačiau apie „Sea Shepherd" kampaniją „Perkūnas": https://www.seashepherdglobal.org/our-campaigns/baltic-sea-campaign/overview-baltic-sea-campaign/

Daugiau informacijos:
Seimo nario Lino Balsio padėjėja Sonata Dirsytė
Mob. 8 612 01 210
El. p.: sonata.dirsyte@lrs.lt,

Lietuvos jūrų muziejaus Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus
vedėja Nina Puteikienė
Tel. +370 46 49 07 51, +370 671 55 567