2018-07-12 12:55:57

„Jaguar Land Rover“ kloja pagrindus savavaldžių automobilių ateičiai

Susietų technologijų „koridoriuje“ – visa flotilė automobilių, galinčių „susikalbėti“ tarpusavyje

Koventris, Jungtinė Karalystė, liepos 12 d. „Jaguar Land Rover“ entuziastingai kloja pagrindus savavaldžių automobilių ateičiai. Bendrovė įgyvendina ambicingą projektą, kurio metu Jungtinės Karalystės keliuose bus išmėginama visa flotilė „Jaguar Land Rover“ automobilių, susietų tarpusavyje ir su aplinka – tai yra, bus sukurtas savotiškas susietų technologijų „koridorius“.

Šie bandymai – tai dalis didesnės apimties, 7,1 mln. svarų sterlingų vertės UK CITE projekto, kurio tikslas – sukurti pirmąją Jungtinėje Karalystėje išmaniai susietą kelių infrastruktūrą ir taip žingsnis po žingsnio kurti platformą savavaldžiams automobiliams.

„Kad suvoktume, kokie yra savavaldžių automobilių didžiausi privalumai, visų pirma turime suprasti, kokia būtina infrastruktūra turi būti sukurta, kad palaikytų šiuos automobilius. Tarpusavio susiejimas ne tik leidžia mums žengti žingsnį link savavaldžių automobilių virtimo realybe, bet ir sukuria platformą, kuri leis per artimiausius kelerius metus suteikti vartotojams vis daugiau susietomis technologijomis pagrįstų saugumo sprendimų. Bendradarbiaujame su aukščiausio lygio pasauliniais šios pramonės ekspertais, akademikais ir nekantriai laukiame, kol projektas pasieks bandymų etapą“, – sako „Jaguar Land Rover“ susijusių technologijų vadovas Colinas Lee.

Platformos bandymams pasitelkta internetu susieta kelių infrastruktūra ir automobilių, įskaitant „Land Rover“ modelius „Discovery Sport“, „Ranger Rover“ ir „Jaguar“ visureigį „F-Pace“, komanda, aprūpinta pirmąja pasaulyje bevielių technologijų kombinacija, kurioje naudojamos DSRC, 3/4G mobiliojo ryšio rinklų, bevielio interneto ir šviesolaidinės technologijos.

Automobilių susiejimas vieno su kitu ir su jų aplinka (Vehicle to Everything, V2X) – esminis ir platus žingsnis link savavaldžių automobilių išriedėjimo į kelią. Naujausios susiejimo technologijos papildo kitus automobiliuose įdiegtus jutiklius ir išplečia transporto priemonių galimybes „pamatyti“ tolesnį kelią bei „susikalbėti“ su kitais automobiliais, infrastruktūra, pėsčiaisiais ir virtualiais tinklais.

Bandymų metu bus tobulinamos automobilių tarpusavio sąsajos ir jų susiejimas su aplinka, siekiant didinti saugumą kelyje, iki minimumo sumažinti incidentų tikimybę ir pagaliau visiškai pasiruošti savavaldžių automobilių pasirodymui keliuose.

Kuriant susietų automobilių infrastruktūrą, diegiamos neįtikėtino tikslumo sistemos – pavyzdžiui, perspėjimas, kad priekyje esantis automobilis, kurio dar net neįmanoma pamatyti, nuspaudė stabdžio pedalą. Toks tikslumas leis išvengti potencialių incidentų, be to, šios išmėginamos sistemos veiks tiek automobilius vairuojant žmogui, tiek savavaldžiu režimu – taigi, daugėjant autonominio valdymo keliuose, siekiama ir maksimaliai didinti saugumą.

„Jaguar Land Rover“ išmėgins visą gamą išmanių susijusių elementų, tokių kaip avarinis elektroninis stabdžių šviesos signalas (EEBL), perspėjimas apie pagalbos automobilių buvimą aplinkoje (emergency vehicle warning, EVW), taip pat vidinės automobilio informavimo sistemos dėl kelių darbuose ir eismo būklės.

UK CITE – tik vienas iš susijusių ir autonominių automobilių projektų, kuris padeda „Jaguar Land Rover“ pasiūlyti vartotojams vis didesnį naujausių technologijų pasirinkimą, kartu su jau įprastu saugaus ir patogaus vairavimo malonumu. Šis projektas puikiai atitinka bendrovės viziją, pagal kurią susieta infrastruktūra ir automobiliai – tai sklandus tarpinis etapas, prieš savavaldžiams automobiliams tampant realybe kasdieniame gyvenime, tiek vairuojant įprastomis sąlygomis, tiek bekelėje.

Apie „Land Rover“

„Land Rover“ yra Didžiosios Britanijos automobilių gamintojas, įsikūręs Gaidono mieste, Jungtinėje Karalystėje. „Land Rover“ specializuojasi keturiais ratais varomų automobilių gamyboje. Nors 1948 metais „Land Rover” vardas buvo panaudotas tik automobilio modelio pavadinimui, per šiuos metus „Land Rover“ išaugo į atskirą prekės ženklą, gaminantį „Defender“, „Discovery“, „Freelander“, „Range Rover“, „Range Rover Sport“ and „Range Rover Evoque“ modelių automobilius. Daugiau informacijos apie kompaniją: http://www.landrover.com

Apie „Jaguar“

„Jaguar Cars Ltd.“ yra Didžiojoje Britanijoje Vaitlio mieste įsikūręs premium segmento ir sportinių automobilių gamintojas. Šiuo metu visos „Jaguar Cars Ltd.“ akcijos  priklauso Indijos koncernui „Tata Motors Ltd.“. „Jaguar“ savo veiklą pradėjo 1922 metais kaip „Swallow Sidecar Company“. Po Antrojo pasaulinio karo pavadinimas pakeistas į „Jaguar“. Bendrovės automobiliai gaminami Didžiojoje Britanijoje Kastl Bromvič gamykloje netoli Birmingemo. Daugiau informacijos apie kompaniją: www.jaguar.com.

Apie „Inchcape“

Jau dešimt metų Lietuvoje veikianti bendrovė „Inchcape Motors“ yra didžiausia automobilių prekybos bendrovė šalyje. Lietuvoje ji yra vienintelis įgaliotasis koncerno „Jaguar Land Rover“ atstovas. Be „Jaguar“ bei „Land Rover“ bendrovė atstovauja „Ford“, „Hyundai“, „Range Rover“, „Mazda“ ir „Mitsubishi“ automobilių gamintojus.

„Inchcape“ – viena didžiausių pasaulyje automobilių prekybos bendrovių. 170 metų sėkmingai veikianti 29 pasaulio valstybėse, bendrovė verčiasi naujų ir naudotų automobilių prekyba, prekyba atsarginėmis dalimis, techniniu aptarnavimu, finansavimu ir draudimu. Tarptautinėje rinkoje bendrovė atstovauja net 30 automobilių gamintojų. „Inchcape“ siekia tapti labiausiai į klientą orientuota automobilių prekybos kompanija. „Inchcape“ akcijomis prekiaujama Londono akcijų biržoje nuo 1958 metų. Įmonėje dirba maždaug 16 300 žmonių, jos centrinė buveinė įsikūrusi Londone.

Daugiau informacijos:

Justė Šataitė