2018-07-12 14:28:32

NATO vadovų susitikime - svarbūs sprendimai dėl plataus Aljanso atsako į grėsmes

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija
     Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas

J. Tumo-Vaižganto g. 2, LT-01511 Vilnius
Tel. 870 6 52534, 870 6 52414; el. p. media@urm.lt

2018-07-12

Pranešimas spaudai

Liepos 11-12 dieną Briuselyje Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Prezidentės Dalios Grybauskaitės delegacijoje dalyvavo NATO vadovų susitikime, kuriame buvo aptarta sparčiai besikeičianti saugumo aplinka, įvertintas Aljanso atsakas į aktualias grėsmes, įskaitant didesnius sąjungininkų skiriamus resursus gynybai.

Reaguodama į agresyvius Rusijos veiksmus, karinės jėgos telkimą vakarų kryptimi, įskaitant Kaliningrado srities militarizavimą, NATO vykdo plataus masto transformaciją - dislokuotos priešakinės pajėgos Baltijos šalyse ir Lenkijoje, taip pat pajėgos Juodosios jūros regione, siekiama gerinti pasiruošimą greitai reaguoti galimų krizių atveju.

Tuo tikslu daug dėmesio siekiama sprendimų spartai Aljanse, pajėgų parengčiai, pastiprinimo užtikrinimui, sklandžiam karių ir ginkluotės judėjimui Europoje ir per Atlantą, taip pat Aljanso branduolinio atgrasymo politikai.

Priimtoje susitikimo deklaracijoje sąjungininkai pabrėžia Šiaurės Atlanto sutarties 5-ojo  straipsnio įsipareigojimą užtikrinti kolektyvinę gynybą, remdamiesi solidarumu, bendru tikslu ir solidariu naštos pasidalijimu.

Kartu akcentuojama, kad NATO stiprins sąjungininkų gynybą ne tik nuo karinių grėsmių, bet ir hibridinių, kibernetinių atakų. Sutarta steigti NATO greitojo reagavimo komandas, kurios operatyviai padėtų hibridinį išpuolį patiriančioms Aljanso narėms. Taip pat bus stiprinami NATO pajėgumai kibernetinėje srityje.

Susitikime pabrėžta, kad NATO laikysena Rusijos atžvilgiu nekinta. Kol Rusija pažeidinės Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą, nesilaikys tarptautinės teisės ir įsipareigojimų, NATO neketina atkurti praktinio civilinio ir karinio bendradarbiavimo, tačiau pasilieka atvira dialogui, kuris leidžia kelti aktualius klausimus, pirmiausia - Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

NATO vadovų susitikimo metu L. Linkevičius dalyvavo NATO šalių užsienio reikalų ministrų darbo vakarienėje, skirtoje grėsmėms iš Pietų aptarti. Į ją taip pat buvo pakviesti NATO partnerių Irako, Jordanijos ir Tuniso ministrai, ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Federica Mogherini.

URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas
Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2534
Facebook | Twitter | Flickr | Youtube