2018-09-14 16:56:34

Ministras susitikime su Europos Sąjungos specialiuoju įgaliotiniu aptarė naują Europos Sąjungos strategiją Vidurinei Azijai

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija

Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas

J. Tumo-Vaižganto g. 2, LT-01511 Vilnius

Tel. 870 6 52534, 870 6 52414; el. p. media@urm.lt

2018-09-14

Pranešimas spaudai

Rugsėjo 14 dieną Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius susitiko su Lietuvoje besilankančiu Europos Sąjungos (ES) specialiuoju įgaliotiniu Vidurinei Azijai, ambasadoriumi Peteriu Burianu. Susitikime buvo aptarta ES ir Vidurinės Azijos regiono santykių raida, didžiausią dėmesį skiriant naujai Europos Sąjungos bendradarbiavimo su Vidurine Azija strategijai, kurią planuojama patvirtinti 2019 metais.

Europos Sąjungos specialusis įgaliotinis P. Burianas pasidalino savo įžvalgomis apie situaciją regione, informavo apie svarbiausių 2018 metų ES-Vidurinės Azijos aukšto lygio susitikimų rezultatus ir pristatė ES-Vidurinės Azijos darbotvarkę.

„Lietuva suinteresuota matyti stabilų, saugų ir sėkmingai besivystantį Vidurinės Azijos regioną, kuris dėl savo geografinės padėties ir gausių natūralių išteklių sulaukia nemažo didžiųjų pasaulio valstybių dėmesio. Įgyvendinant strategiją, Europos Sąjungai svarbu išsigryninti bendrus interesus ir, atsižvelgiant į Vidurinės Azijos šalių poreikius, koordinuoti savo veiksmus su valstybėmis ir tarptautinėmis organizacijomis, su kuriomis mus sieja bendros vertybės“, – pabrėžė L. Linkevičius.

Ministras L. Linkevičius pažymėjo, kad Lietuva remia tokius būsimos ES Vidurinės Azijos strategijos prioritetus kaip parama regiono vidaus reformoms, jungčių vystymas, verslo aplinkos gerinimas ir didesnis Afganistano įtraukimas į Europos Sąjungos-Vidurinės Azijos programas ir iniciatyvas.

P. Burianas pabrėžė, kad Baltijos valstybių sukaupta patirtis, vystant regioninį bendradarbiavimą, įgyvendinant ekonomines ir demokratines reformas, galėtų būti itin naudinga Vidurinės Azijos valstybėms.

Ambasadorius P. Burianas rugsėjo 13 dieną Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute skaitė paskaitą apie ES ir Vidurinės Azijos santykių iššūkius ir galimybės ir dalyvavo diskusijoje su studentais.

P. Burianas ES specialiuoju įgaliotiniu Vidurinei Azijai paskirtas 2015 metų balandžio 15 dieną. 2018 metų birželį mandatas pratęstas dar 20 mėnesių.

Europos Sąjunga su penkiomis regiono valstybėmis – Kazachstanu, Kirgizija, Tadžikistanu, Turkmėnistanu ir Uzbekistanu – bendradarbiauja 2007 metais patvirtintos strategijos Vidurinei Azijai pagrindu. 2017 metais birželio 19 dieną, patvirtinus Europos Sąjungos Tarybos išvadas, nuspręsta parengti naują strategiją.

URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas

Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2534

Facebook | Twitter | Flickr | Youtube