2018-10-04 09:38:18

Valdantieji sąmoningai blokuoja opozicijos veiklą Seime

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO

LIBERALŲ SĄJŪDŽIO FRAKCIJA

Gedimino pr. 53, LT-01109 Vilnius    Tel. (8~5) 239 63 51     Faksas (8~5) 239 63 48

Pranešimas žiniasklaidai                                                                                                                                                                2018 10 04

Valstiečiai sėkmingai įsijautę į dvarponių vaidmenį ir toliau demonstruoja savo galias Seime. Opozicijos įstatymų projektai, kurie valdančiosios daugumos yra blokuojami, o vėliau identiški projektai pateikiami valdančiųjų vardu - šiame Seime tapo įprasta praktika. Tačiau šį kartą valdančioji dauguma, pamindama visus demokratijos principus, blokuoja ir gerąsias iniciatyvas, drausdama opozicijos organizuojamus renginius.

Valdančiųjų blokados tęsiasi nuo pavasario

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija nuo balandžio mėnesio bando gauti leidimą surengti Šunų gerovės konferenciją, kuri turėjo įvykti spalio 5 d., tačiau Seimo valdyba (rugsėjo 26 d.), likus savaitei iki renginio, atmetė prašymą, nepateikusi jokių argumentų.

Seimo Valdyba neatsižvelgė, jog Seime veikia laikinoji grupė „Už šunų gerovę ir apsaugą“, jog vienas iš pranešėjų – būtent šios laikinosios grupės pirmininkas ir valdančiosios daugumos atstovas K. Mažeika, nei kad į renginį sukviesta apie 20 pranešėjų: valstybės, savivaldybės institucijų, akademinės bendruomenės, gyvūnų gerovės, kitų nevyriausybinių organizacijų, šunų dresūros mokyklų atstovų, veterinarijos gydytojų ir politikų.

Europarlamentaras ir renginio globėjas Petras Auštrevičius stebisi, kad Seimo valdyba ignoruoja renginius, kurie yra aktualūs ir kuria pridėtinę vertę.

„Šv.Pranciškaus, gyvūnų globėjo dienai buvo planuota keletas svarbių renginių, tačiau Seimo Valdyba nutarė nesuteikti galimybės rengti konferenciją Seime. Tai yra atvira demonstracija, parodanti, kad Seimui nerūpi žmonių problemos, su kuriomis susiduriama kiekvieną dieną. Seimo valdantieji dar kartą parodė, kad atvirai svarstyti problemas Seime – ne vieta“, - sakė P. Auštrevičius.

Valdančiųjų veiksmai žemina Seimo reputaciją

„Dėl leidimo surengti konferenciją kreipėmės dar pavasarį, tačiau Seimo Valdyba atmetė renginį likus vos savaitei iki jo. Pranešėjai planuoja savo laiką, keletas atvyksta iš užsienio, yra nusipirkę bilietus, o mes turime per nepilną savaitę pakeisti konferencijos lokaciją arba ją išvis atšaukti. Tai žemina ir Seimo, kaip institucijos, reputaciją, ir pačios valstybės įvaizdį“, - sakė Lietuvos kinologų draugijos prezidentė ir renginio organizatorė Ramunė Kazlauskaitė.

Pasak R. Kazlauskaitės, nesutarimai tarp politikų neturėtų trukdyti Seimo darbui, tačiau, remiantis principais „patinka-nepatinka“, kenčia nevyriausybinės organizacijos, visuomenė ir paties Seimo reputacija.

Valdančiųjų blokados tęsiasi nuo pavasario

Leidimą Šunų gerovės konferencijai vykti Seime buvo bandyta gauti 2 kartus. Pirmiausia Valdybai neįtiko laikas, kuris vėliau buvo pakeistas, paskui pastebėjus, kad konferencijoje dalyvaus pranešėjai iš užsienio, renginys buvo priskirtas tarptautiniam. Galiausiai, Valdyba šiam renginiui nepritarė, nepateikusi jokios argumentacijos.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo teigimu, Seimo valdantieji visokiomis manipuliacijomis, užsiėmę autokratiniu valdymu, diktuoja sąlygas, kas gali, o kas negali vykti Seime.

„Dvarponiškas elgesys su opozicija leisiu-neleisiu iš tikrųjų siutina, kai opozicijos teisės yra mindomos“, - sakė E. Gentvilas.

Šunų gerovės konferencija turėjo vykti Europos informacijos biure, į kurį užeiti galima be leidimų.

Konferencijoje planuota skaityti pranešimus aktualiomis šunų gerovės ir švietimo temomis, vėliau planuota surengti apskritojo stalo diskusiją, kurioje būtų aptartos bendradarbiavimo tarp institucijų galimybės ir numatytos švietėjiškos veiklos dėl šunų gerovės gairės.

Kontaktiniai asmenys:

Eugenijus Gentvilas

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio pirmininkas, frakcijos seniūnas Seime

Mob. 8 698 42794

El. p. eugenijus.gentvilas@lrs.lt

Petras Auštrevičius

Liberalų sąjūdžio partijos narys, Europos parlamento narys

Mob. 8 626 15114

El. P. petras.austrevicius@europarl.europa.eu