2018-10-05 14:10:02

Premjeras: ryšių su pasaulio lietuviais stiprinimas - Vyriausybės veiklos prioritetas

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis pirmininkavo Užsienio lietuvių reikalų koordinavimo komisijos posėdžiui, kuriame aptarti aktualūs pasaulio lietuvių bendruomenės klausimai. Stiprinti ryšius su diaspora - vienas Vyriausybės veiklos prioritetų.
Posėdyje visų pirma aptartas  referendumas dėl Lietuvos Respublikos pilietybės išlaikymo.
„Mano asmeninę kaip premjero ir Seimo nario nuostatą jūs žinote. Buvau vienas iš tų, kurie Seime pateikė siūlymą dėl referendumui dėl dvigubos pilietybės įvykti reikalingos kartelės sumažinimo, remsiu ir kitus siūlymus siekiant sprendimo ir bendro teigiamo rezultato. Todėl labai kviečiu Pasaulio lietuvių bendruomenę, lietuvių organizacijas nebesiblaškyti ir susitelkti bendram tikslui – skatinti dalyvauti rinkimuose, referendume ir būti pilietiškais“,- sakė premjeras.
Pasak Vyriausybės vadovo, laukiama Seimo sprendimo dėl referendumo vykdymo, taip pat sprendimo dėl datos ir trukmės. Jei Seimo sprendimas dėl referendumo surengimo bus teigiamas, formuluotė taip pat turi būti tinkamai parinkta, nes referendumas organizuojamas ne dėl įgijimo teisės, bet dėl galimybės turimą pilietybę išlaikyti.
Seimas  2019- uosius yra paskelbęs Pasaulio lietuvių metais, posėdyje aptarta pasirengimo kitąmet juos paminėti eiga. Anot premjero, simboliška,  kad šiemet vis dar švenčiant Lietuvos valstybingumo šimtmetį, kitąmet ypatingą dėmesį skirsime būtent pasaulio lietuviams, be kurių nebūtų ir Lietuvos valstybės.
Jau parengtas Vyriausybės nutarimo projektas, kuriuo bus patvirtintas renginių planas, taip pat bus ieškoma galimybių skirti papildomą finansavimą. Vyriausybė labai rimtai žiūri į tolesnį santykių su pasaulio lietuviais stiprinimą, todėl rezervų paremti idėjas tikrai bus ieškoma.
Baigdamas posėdį Ministras Pirmininkas S.Skvernelis dar kartą pasveikino visus su Lietuvos valstybingumo šimtmečiu ir  padėkojo už nuveiktus darbus Lietuvos valstybės ir lietuvybės labui bei pakvietė bendriems naujiems darbams ateityje.