2018-10-05 14:12:01

Atsinaujinimo diena Klaipėdos mieste

Lietuva vis dar dalijasi įspūdžiais apie popiežiaus Pranciškaus vizitą į Baltijos šalis. O Klaipėdos katalikų bendruomenės lyderiai, stiprybės maldoje su Šventuoju Tėvu pasipildę, lenkia pradėtus darbus į pabaigą – visai netrukus, spalio 6 d., kultūros centre „Žvejų Rūmai“ vyks jau trečioji atsinaujinimo diena Klaipėdos mieste.

Kas yra atsinaujinimo diena? Kuo ji galėtų būti aktuali ir patraukli šiuolaikiniam žmogui? Dažnas mūsų šiandien neturime laiko stabtelėti, atsikvėpti, pabūti su šeima. Pagaliau, pabūti su savimi. Atsinaujinimo diena – metas, kada galima iš naujo pasikrauti savo vidinę bateriją, sustyguoti prioritetus. Galima sakyti, kad tai laikas pasidžiaugti gyvenimu. Tad šis renginys, nors organizuojamas katalikiškos bendruomenės, skirtas visiems be išimties. Visiems, besiilgintiems džiaugsmo, beieškantiems atsakymų į įvairius gyvenimo klausimus. Renginio formatas Lietuvoje jau gyvuoja virš 20 metų. Jo ašis – konferencijos (paskaitos) pasirinkta tema, giesmės, skambančios tarp jų, informaciniai stendai, ruošiami pagal pasirinktą renginio temą bei šv. Mišios.

Šiais metais renginio tema – „Dvasinis gyvenimas... Kas?!” Kas tas dvasinis gyvenimas? Ar jis skirtas tik kunigams ir vienuoliams? O gal dvasinis gyvenimas ir dvasių gyvenimas yra sinonimai? Gal dvasinis gyvenimas prasidės tik po mirties? Dvelkia Helovynu... Panaršius interneto platybėse irgi lengva pasiklysti - daugybė dvasinių guru, mokytojų siūlo pačias įvairiausias dvasines praktikas, žadančias greitą kelią į ramybę, laimę, pilnatvę. Toks natūralus žmogui troškimas – būti laimingu! Kaip susijęs dvasinis gyvenimas su laime? Į šiuos ir kitus klausimus atsakymus padės surasti renginio svečiai – brolis Bernardas Verbickas OFM ir sesuo Liucija Grybaitė FMA.

Br. Bernardas į dominikonų ordiną įstojo 2009 m. Kunigystės sakramentą priėmė po penkerių metų ir beveik iš karto buvo paskirtas į Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią. Br. Bernardas padės susigaudyti, koks yra "Dvasinis gyvenimas post-tiesos visuomenėje". Jo žodžiais tariant: „Šiuolaikinė vakarietiškoji visuomenė yra darvinizmo, psichoanalizės atradimų, seksualinės revoliucijos ir pliuralizmo rezultatas. Tai sakydamas, pirmiausia galvoju apie daug pozityvių pokyčių. Tačiau kai kurie dalykai negrįžtamai pasikeitė – žmogus suvokia save ir dvasingumą kitaip ir čia reikia susigaudyti. (...) Problema ta, kad šiandien paplitusios įvairios pseudo dvasingumo formos ir sinkretizmo tendencijos, neturi aiškios, visą žmogaus gyvenimą apimančios, vizijos ir krypties. Autentiška religijos tradicija yra ypatinga tuo, kad ji tolygiai kuria visą žmogaus gyvenimą, pilnatvėje ir harmonijoje. Šalia to, kad Dievas paliečia kiekvieną labai savitai, krikščioniškoji tradicija saugo laiko patikrintus dvasingumo turtus. Tačiau mums sunku atsirinkti, nepasimesti tarp įvairių įtakų ir pradėti semti tuos klodus."

Salezietė sesė Liucija dažnai pasirodo konferencijų organizatorių, koordinatorių ar pranešėjų būryje. Ją sutiksime įvairiuose renginiuose vertėjaujančią iš italų kalbos. Neturėtumėte nustebti jos vardą ir pavardę pamatę tikybos mokytojų sąrašuose. Šiuo metu sesė Liucija tarnauja Kauno Palemono parapijoje. Palemone yra ir seserų saleziečių (Marijos Krikščionių pagalbos dukterų) namai. Sesė Liucija vadovauja šių namų bendruomenei. Jaunimas (ir ne tik) sesės balsą gali išgirsti klausydami Marijos radijo laidą "YOUCAT komentaras", kai ji kalba apie Bažnyčios Katekizmą jaunimui. Atsinaujinimo dienoje sesė Liucija sieks sudėlioti viską į lentynėles pranešimu "Dvasingumas: kada, kur, kaip?".

Renginio kulminacija – šv. Mišios, kurioms vadovaus Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas. Pasiruošti Eucharistijos šventimui ir prisiminti pagrindinius šv. Mišių akcentus padės Priekulės Šv. Antano Paduviečio bažnyčios klebonas Viktoras Ačas.

Atsinaujinimo dienos metu giedos jungtinis Klaipėdos, Gargždų, Kretingos šlovintojų choras, prieš trejetą metų susibūręs būtent šiam renginiui. Šiais metais jam vadovauja pianistė, koncertmeisterė, meno vadybininkė Audronė Juozauskaitė. Į šventinę nuotaiką visus dalyvius palydės pantomimos aktorius Aleksas Mažonas bei aktorė Eglė Jackaitė, kuri ir ves atsinaujinimo dienos renginį.

Į renginio kviečiamos ir šeimos su vaikais – jiems bus skirtas vaikų (5-10 m.) kambarys, kuriame netrūks žaidimų ir susitikimų su įdomiais žmonėmis. Renginio metu taip pat vyks Švč. Sakramento adoracija, kur atokvėpį tyliai maldai ras visi to ieškantys. Maldos kambaryje bus galima susitikti su kunigu dvasiniam pokalbiui ar išpažinčiai. Pertraukos metu kviesime susipažinti su įvairių maldos bendruomenių atstovais, pristatysiančiais savo būdą ir kelią gyventi krikščionišką dvasinį gyvenimą.

Tad tai bus tikra šventė – su šurmuliu, pakiliomis emocijomis, giliu ir turtingu žodžiu, tylia asmenine malda, giesme ir bendryste, sotinantis kareiviška koše.

Atsinaujinimo diena Klaipėdoje spalio 6 d. kultūros centre „Žvejų rūmai“ (Taikos pr. 70). Pradžia: 12 val.

Renginį organizuoja Klaipėdos katalikų bendruomenė. Renginys nemokamas.

Atsinaujinimo diena Klaipėdos mieste

Renginį organizuoja Klaipėdos katalikų bendruomenė. Renginys nemokamas.