2018-10-08 10:24:29

Prezidentė susitiks su Jungtinės Karalystės karališkosios šeimos atstovais

2018-10-08

Pirmadienis, spalio 8 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį, spalio 10 d., 10.30 val. susitiks su Jungtinės Karalystės Princu Edvardu, Vesekso grafu, ir Vesekso grafiene Sofija. Jungtinės Karalystės karališkosios šeimos atstovai Lietuvoje lankysis su oficialiu vizitu minint valstybės atkūrimo 100-metį.

Susitikime bus aptarti dvišaliai santykiai, Lietuvos ir Jungtinės Karalystės bendradarbiavimas saugumo, ekonomikos, investicijų ir inovacijų skatinimo bei kultūros srityse.

Nuo cheminio ginklo ataką Solsberyje patyrusi Jungtinė Karalystė, kaip ir Lietuva, labai gerai supranta Senajam žemynui Rusijos keliamą grėsmę ir aktyviai prisideda stiprindama Baltijos šalių gynybą. Jungtinė Karalystė prisiėmė atsakomybę vadovauti NATO priešakinių pajėgų batalionui Estijoje. Lietuva kartu su Nyderlandais bei kitomis Baltijos ir Šiaurės šalimis prisijungė prie Jungtinės Karalystės iniciatyva kuriamų papildomų greitojo reagavimo pajėgų. Šios šalies ekspertai dalyvauja Kaune steigiamo regioninio kibernetinio centro veikloje.

Jungtinė Karalystė patenka į didžiausių prekybos partnerių dešimtuką. Lietuvos ir Jungtinės Karalystės interesai sutampa ir ekonomikos srityje. Sukūrusios per 20 tūkst. darbo vietų mūsų šalyje, britų kompanijos orientuojasi į inovacijas, gyvybės mokslus, biomediciną, aukštąsias technologijas.

Vizito metu Vesekso grafas kartu su Prezidente Valdovų rūmuose įteiks Edinburgo hercogo apdovanojimus asmeninio tobulėjimo per savanorystę, mokslo žinias, sportą ir meną siekiantiems Lietuvos jaunuoliams. Karališkoji pora taip pat lankysis Vilniaus universitete, atidarys parodą apie diplomatinius Lietuvos ir Jungtinės Karalystės ryšius tarpukariu, Antakalnio kapinėse pagerbs Laisvės gynėjų atminimą.

Princas Edvardas yra daugelio socialinių ir kultūros projektų globėjas. Jaunystėje domėjęsis menu ir vaidyba, Vesekso grafas globoja Birmingamo simfoninį orkestrą, kuriam šiuo metu diriguoja Mirga Gražinytė-Tyla, Windsoro festivalį ir nacionalinį jaunimo teatrą.

Vesekso grafienė Sofija daug dėmesio skiria neįgaliesiems ir aklumo prevencijai. Prisideda skatinant lyčių lygybę darbo rinkoje, globoja apie 70 įvairių organizacijų.

Prezidentės spaudos tarnyba