2018-10-10 11:00:29

Artimiausiame Seimo posėdyje Premjero reikalaujama išsamiai atskleisti pasitarimo įrašo sunaikinimo aplinkybes

Pranešimas spaudai
2018 m. spalio 10 d.

Seimo nariai iš opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Liberalų sąjūdžio, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio prašo iš Seimo tribūnos atsakyti į klausimus dėl situacijos, susidariusios atsisakius neatlygintinai teikti žiniasklaidai informaciją iš valstybės įmonės „Registrų centras".
Pasak Seimo TS-LKD frakcijos seniūno Gabrieliaus Landsbergio, Ministras Pirmininkas išsisukinėja nuo tiesaus atsakymo, kodėl žiniasklaidai nepateikė Vyriausybės pasitarimo, kuriame buvo svarstomas klausimas dėl informacijos žiniasklaidai teikimo iš „Registrų centro", garso įrašo.
„Šokiruoja sprendimas sunaikinti minėtą įrašą, nors teisės aktai numato, kad jis turi būti saugomas. Be to, šiuolaikinės technologijos leidžia atkurti tokį įrašą ar jo fragmentus, tačiau Vyriausybės vadovas atsisako bent pasistengti tai padaryti. Galima numanyti, kad sunaikinti minėtą įrašą, nors ir pažeidžiant jų saugojimo reglamentą, buvo liepta su Premjero žinia. Tai galėtų būti šiurkštus įstatymų pažeidimas. Taip pat kyla klausimas, kas tokio slapto nuskambėjo tame įraše?" - kelia klausimus G. Landsbergis.
Parlamentarai Ministro Pirmininko klausia, kodėl spalio 3 d. Vyriausybės pasitarime jis asmeniškai užblokavo susisiekimo ministro Roko Masiulio iniciatyvą neatlygintinai teikti „Registrų centro" duomenis žiniasklaidos atstovams, kaip buvo iki tol? Taip pat teiraujamasi, ar jis pats sumanė, ar kieno nors patartas davė neteisėtą politinį nurodymą Vyriausybės kanceliarijos tarnautojams ar politinio pasitikėjimo pareigūnams šį Vyriausybės pasitarimo garso įrašą sunaikinti? Kas ir kuriam Vyriausybės kanceliarijos darbuotojui įvykdyti pateikė nurodymą sunaikinti įrašą?
Kreipimesi primenama Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos, tiesiogiai atsakingos už visuomenės informavimo normų laikymosi priežiūrą, 2018 m. spalio 5 d. pozicija, kad žiniasklaidos atstovų prašytas Vyriausybės pasitarimo garso įrašas privalo būti pateiktas.
Taip pat pabrėžiama, kad nurodymas sunaikinti įrašą pažeidžia Vyriausybės kanceliarijos darbo tvarką nustatantį teisės aktą. Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos reglamento 70 straipsnis, be kita ko, nustato Vyriausybės kanceliarijos Dokumentu( valdymo skyriaus prievolę uz tikrinti, kad „butu( tinkamai technis kai parengta Vyriausybes posedz iu( sale ir i( kompiuterines laikmenas i(ras omi pranes imai, posedz io ar pasitarimo dalyviu( kalbos [...]". Šio reglamento 74 straipsnis nustato, kad  „pasibaigus posedz iams ir pasitarimams, ju( skaitmeninius i(ras us Dokumentu( valdymo skyrius i(deda i( numatyta( duomenu( saugyklos kataloga(. S iais i(ras ais Redagavimo pogrupis naudojasi ras ydamas posedz iu( ir pasitarimu( protokolus. Kalendoriniam menesiui pasibaigus, per 5 darbo dienas Dokumentu( valdymo skyrius i(ras us perkelia i( kompaktinius diskus ir saugo Vyriausybes kanceliarijos archyve."
Vadovaujantis Seimo Statuto 208 straipsnio 13 ir 14 dalimis, į klausimus prašoma atsakyti artimiausiame Seimo posėdyje.
Visas kreipimasis į Ministrą Pirmininką pridedamas.