2018-10-11 11:42:28

Kviečiame į diskusiją apie „Nemylimą Europos Sąjungą"

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija
     Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas

J. Tumo-Vaižganto g. 2, LT-01511 Vilnius
Tel. 870 6 52534, 870 6 52414; el. p. media@urm.lt

2018-10-11

Pranešimas spaudai

Kviečiame į diskusiją apie „Nemylimą Europos Sąjungą"

Spalio 12 dieną, 15 val. Lietuvos užsienio reikalų ministerija ir Leonido Donskio fondas Vilniaus gyventojus ir miesto svečius kviečia į antrąją diskusijų ciklo „Donskiškieji pokalbiai" diskusiją „Nemylima Europos Sąjunga" ir lietuviškoji tapatybė: ar Europos projektas iš tiesų trukdo skleistis nacionalinėms vertybėms?". Diskusija vyks Vilniuje, Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, adresu Gedimino pr. 51.
Diskusijos dalyviai, įkvėpti Leonido Donskio idėjų, kalbėsis apie svarbiausius Europos Sąjungos iššūkius, Lietuvos narystę, perspektyvas ir ateities vizijas. Diskusijoje dalyvaus ir mintimis bei įžvalgomis dalinsis Seimo narys ir diskusijų ciklo iniciatorius dr. Arūnas Gelūnas, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius, germanistė, teatrologė, „Atviros Lietuvos" fondo steigėja ir valdybos narė, profesorė Irena Veisaitė ir VU TSPMI politologė doc. dr. Margarita Šešelgytė.
Likus devynioms dienoms iki mirties Leonidas Donskis portale „15min.” publikavo tekstą „Nemylima Europos Sąjunga”, kuris tapo tikru himnu europinėms vertybėms ir sykiu nuogąstavimu dėl ES ateities. Kodėl žmones įkvepia radikalios idėjos? Ar tikrai esama prieštaravimo tarp universalių liberaliosios demokratijos principų ir tautinių kultūrų? Kas įvyksta tuomet, kai racionalus valstybės gyvenimo planavimas, teisės viršenybe grįsta politinė sistema visuomenei tampa atgrasi ir ji mielai klausosi melu ir manipuliacija persmelktos radikalios retorikos? Kokiu būdu Europos Sąjunga gali „paliesti širdį” - tapti gerokai daugiau nei sudėtingomis biurokratinėmis procedūromis susietų labai skirtingų valstybių rinkinys? Šiomis bei kitomis L. Donskio idėjomis besiremdami diskutuos šio renginio prelegentai.

Diskusija  „Nemylima Europos Sąjunga" ir lietuviškoji tapatybė: ar Europos projektas iš tiesų trukdo skleistis nacionalinėms vertybėms?" - Užsienio reikalų ministerijos renginių ciklo ,,Mano Europa" dalis, kurie organizuojami Europos Sąjungoje šiuo metu vykstančios Piliečių dialogų iniciatyvos kontekste. Iniciatyvos tikslas - viešose diskusijose su visuomene išsiaiškinti, kaip kiekviena valstybė narė įsivaizduoja Europos Sąjungos projektą ir jo ateitį, kokie klausimai svarbiausi.

Daugiau informacijos apie ,,Mano Europa" ir piliečių dialogus rasite čia.

URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas
Visuomenės informavimo skyrius, tel. 236 2534
Facebook | Twitter | Flickr | Youtube