2018-10-11 16:01:01

Premjeras: Sugihara išdavė vizas gyventi

Šiandien Japonijoje viešintis Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis susitiko su Hirošimos miesto meru Kazumi Matsui, lankėsi Hirošimos Taikos memoriale, Hirošimos universitete ir naujajame Sugiharos memoriale.

„Atvykdami čia norime parodyti, kad solidarizuojamės su Hirošima. Jūsų tragedija negali palikti abejingų ir yra perspėjimas žmonijai, jog būtina imtis visų priemonių, kad tai niekuomet nepasikartotų. Užtikrinu, kad Lietuva visada pasisakė ir pasisakys už taiko ir stabilumo siekį“,- sakė premjeras.

Ministras Pirmininkas taip pat pagerbė Atominio bombardavimo aukas, padėjo vainiką Hirošimos Taikos memoriale.

Vėliau Vyriausybės vadovas lankėsi Hirošimos universitete, kur skaitė paskaitą apie Lietuvą dėstytojams, mokslininkams ir studentams.

Didžiausią dėmesį premjeras skyrė sudėtingai bei permainingai Lietuvos istorijai bei užsienio politikai, kertiniams jos principams. „Teisės viršenybe, daugiašališkumas ir laisva prekyba – trys „banginiai“ ant kurių laikosi Lietuvos užsienio politika“,- pabrėžė S.Skvernelis.

Jis aptarė Lietuvos santykius su kaimyninėmis šalimis ir Brexit problematiką. Ministras Pirmininkas akcentavo, kad Lietuvos siekis – padaryti viską, jog po Brexit Jungtinė Karalystė išlaikytų kaip galima glaudesnius ryšius su Europos Sąjunga.

Premjeras paminėjo, jog Lietuva remia Japonijos pastangas stiprinti regioninį saugumą, pabrėžė, kad pagal savo ekonominį ir politinį potencialą ši šalis turėtų užimti ryškesnį vaidmenį Jungtinių Tautų sistemoje. Vyriausybės vadovas akcentavo, kad Lietuva tikisi ir laukia laisvosios prekybos sutartie tarp ES ir Japonijos įsigaliojimo, kas reikštų kur kas didesnes galimybes mūsų šaliai prekiauti su Japonija.

Po paskaitos surengta iškilminga ceremonija, kurios metu S.Skverneliui buvo suteiktas Hirošimos universiteto garbės daktaro vardas. Regalijas premjerui įteikė Hirošimos universiteto prezidentas Mitsuo Ochi.

Premjeras lankėsi baigiamame įrengti Č. Sugiharos memoriale. „ Labai svarbu, kad Lietuva ir Japonija bendrai puoselėja Sugiharos atminimą. Šio diplomato žygdarbis yra tolerancijos, žmogiškumo ir teisingumo pavyzdys ateities kartoms. Tai žmogus, kuris išdavė vizas gyventi“,- sakė S.Skvernelis.